Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Cor van Valkenburg door Rietje Werts 8 1

Feestartikelen en Kostuumverhuur "W.v.Valkenburg" op Kattenburg.

1953 - 1965
/

Op Kattenburg zat Feestartikelen en Kostuumverhuur W.v.Valkenburg. Vooral rond Sinterklaas liep het er storm.

In de Kleine Kattenburgerstraat 25 zat drogisterij de Vlucht. Onder de winkel was een hele grote kelder, daar had mijn vader zijn toneelkostuums hangen.
Toen de drogisterij er uit ging heeft mijn vader de winkel overgenomen. Toen werd het Feestartikelen en Kostuumverhuur W.v.Valkenburg dat was in 1953.

Het was maar goed dat de drogisterij weg was want ons huis was achter de winkel, dus als ik naar school ging liep ik door de winkel en elk blik snoep waar ik langs kwam ging mijn hand in en dan stonden mijn vriendjes buiten te wachten.
Dat moest een keer fout gaan, toen mijn moeder het in de gaten kreeg, nou dat heb ik geweten. Ook omdat wij tegenover snoepwinkeltje Peters woonden, die raakten zijn klantjes kwijt.

In de Sinterklaastijd was het erg druk de ene Sint was nog niet de deur uit of de volgende stond al weer klaar om geschminkt te worden. Ik kan me nog herinneren dat mensen stonden te kijken hoe ze zich omkleden en mijn vader ze schminkte.

Jaren later moesten wij van Kattenburg af vanwege de saneringsplannen. Toen is mijn vader uitgekocht en zijn we verhuist naar Slotermeer. Maar na ons zijn er nog andere mensen komen wonen (kleermakerij fam: Blauw) die hebben er nog jaren gewoond.
Wij hadden er dus ook nog jaren kunnen wonen.

Wij kwamen wel in een nieuwbouw woning terecht, met een douche wat een weelde voor ons. We waren gewend waren om 1x per week naar het badhuis te gaan op Wittenburg bij het Kippebruggetje. (Wittenburgerhoofd)

Wij kwamen ook de oud Kattenburgers van 'Café Hesterman' tegen in Slotermeer. Nu na jaren toch weer terug op het nieuwe Kattenburg.

Cor van Valkenburg,
Kattenburgerstraat.

Reacties (1)

kattenburg

Geachte heer Valkenburg,

Ik heb Uw: Met Cor Valkenburg gelezen. Misschien dat U mijn familie nog wel kent. De familie Delaere.
Kleine Kattenburgerstraat 24 2 hoog. Wij woonden dus recht tegenover de winkel van Uw Ouders. Mijn Vader en Moeder, inmiddels overleden, zijn kort na de 2e wereldoorlog 1945 van Uilenburg naar de kleine Kattenburgerstraat 24 verhuist. Ik was toen 4 jaar oud. Op de Kleine Kattenburgerstraat 24
2 hoog woonden wij met 10 mensen in twee zeer kleine kamertjes. Helaas kan ik me U niet herinneren, maar het moet beslist zo zijn dat ik U heb gekend. Zo dikwijls heb ik met mijn vriendjes op de stoep van Uw Ouders, die wij de blauwe stoep noemden, lekker veel kattenkwaad zitten uitdenken. Per slot van rekening was de naam Kattenburg daarin zeer toepasselijk. Het is me niet bekend welke leeftijd U nu hebt, maar ik schrijf hierbij een aantal namen van mijn broers en zusters:
Antoon, Jan, Fons en Henk. Ik was de jongste van de Broers: Henk. Mijn Zusters heette: Klare, Jopie, Rietje en Tylli. Misschien dat U zich die namen nog wel kunt herinneren. Om en nabij 1962, het begin van de afbraak van het zo geliefd Kattenburg, zijn wij vertrokken naar de Dijkstraat bij de Nieuwmarkt. Gelukkig zijn wij niet in Osdorp en omstreken terechtgekomen. Het is leuk en ontroerend al archieven af te struinen om nog iets van kattenburg te weten te komen. Hopelijk komt dit bericht goed bij U over. Met vriendelijke Groet: Henk Delaere.

Henk Delaere
,
4 jan 2014,16:23
Reacties (1)