Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Voorwerp 8 1

Lekstop

- 24 juli 1930

.

De lekstop was bedoeld om een gat in een pan of ketel te repareren. Het voorwerp bestaat uit twee metalen plaatjes, met daartussen een laagje asbest om de hitte aan te kunnen. De plaatjes schroefde je los, het ene deel ging onder de pan en het andere deel in de pan, en je pan was niet meer lek. Zo kon de aanschaf van een nieuwe pan weer even uitgsteld worden. Van het gevaar van asbest was men zich nog helemaal niet bewust.

Jantje van Alles op Wittenburg was een van de winkels die lekstoppen verkochten. Frits Wijle had een winkel waar van alles verkocht werd, een Jantje van Alles, in de Grote Wittenburgerstraat 57. Daar was ook de werkplaats waar de lekstoppen gemaakt werden. later verhuisde de winkel en bleef op nr. 57 alleen de lekstoppenfabriek.

De lekstoppenfabricage dateert waarschijnlijk van eind 19de eeuw en ging door tot de jaren vijftig van de 20ste eeuw, toen mensen gewoon een nieuwe pan kochten als de oude stuk was.

Reacties (1)

lekstop

Ik ben van 1938 en ik weet dat ik als kind vaak naar de buurtwinkel gestuurd
werd (in Haarlem) om weer een pannenstop te kopen. Geld voor een nieuwe pan was er gewoon niet. Dus er werd jarenlang gekookt in diverse pannen allemaal
voorzien van één of meerdere lekstoppen.
Tsja, we leven nog, oké dan, wel met één nier nog, maar of dat de oorzaak is???

Clara Klaassen
,
23 jul 2012,13:40
Reacties (1)