Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Onderzoek vrijwilligers Amsterdam Museum: Marja Heimering 8

Vergelijkende fotoreportage Nieuwe Leliestraat

Marja Heimering, vrijwilliger voor het buurtwinkelproject, maakte in 2004 foto’s van de Nieuwe Leliestraat, op basis van de foto’s die de dienst Publieke Werken een halve eeuw eerder in 1954 had gemaakt.

Bekijk hier het mooie resultaat op de website van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam en ontdek de verschillen in de Nieuwe Leliestraat 50 jaar later!

Achtergrond

De Nieuwe Leliestraat werd vroeger wel de Kalverstraat van de Jordaan genoemd. Deze eretitel had de straat te danken aan de vele winkels, bedrijfjes en fabrieken die er ooit waren. Toen ik in 1969 in de Tweede Leliedwarsstraat kwam wonen, waren er zowel in de straat zelf als in de dwarsstraatjes nog vrij veel winkels. Dit is zo gebleven tot midden jaren zeventig en daarna is langzaam maar zeker de ene na de andere winkel verdwenen en als woonhuis in gebruik genomen. En vanaf eind jaren tachtig zijn nog veel meer winkelpanden gerenoveerd, gerestaureerd of afgebroken voor nieuwbouw en woonhuis geworden, op één nieuw bedrijfspand (33) na. Als je nu door de Nieuwe Leliestraat loopt, dan kun je je nauwelijks nog voorstellen dat dit ooit zo'n bedrijvige straat is geweest.

De reportage

Ik ben in het Stadsarchief gedoken en ontdekte dat de Nieuwe Leliestraat in 1954 vrijwel geheel op foto is vast gelegd. Dat was in 2004 precies 50 jaar geleden. Dat leek me een leuke aanleiding om de straat eens opnieuw 'te belichten' en een vergelijk te maken. Het bleek een heel gepuzzel om winkels en bedrijven van de foto's te herkennen, niet alleen omdat veel panden er niet meer zijn of er anders uitzien, maar het hele straatbeeld is volkomen veranderd.

Waren er in 1954 nog twee maal zoveel winkels en bedrijven als woonhuizen, in 2004 waren er minder panden en drie maal zoveel woonhuizen dan winkels en bedrijven. Vooral van de winkels is weinig overgebleven, een volkomen omgekeerde situatie. Daarnaast valt bij een vergelijking vooral het vele 'groen' op, dat de straat nu siert.