Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Filmportret buurtwinkels Haarlemmerdijk

De opmars van het grootwinkelbedrijf en veranderende sociale omstandigheden in de jaren zestig betekenen voor veel winkeliers het einde van hun zaak. Vandaag de dag is er nieuwe kleine middenstand in de grootstedelijke winkelstraten teruggekeerd, soms met behulp van een winkelstraatmanager. Zo kreeg Nel de Jager begin jaren negentig de opdracht om de Haarlemmerdijk in Amsterdam te transformeren van verloederde krakersbuurt tot succesvolle winkelstraat.

Reacties (2)

ook in maastricht gewenst!

Beste Nel,'
zag je op tv bij vpro hedenochtend. Heel goed je initiatieven!wij willen wel bijdragen om dit ook in maastricht te realiseren!
Lars Hautmans

Lars Hautmans, /fleur Smeets
,
23 feb 2012,16:51

inzet winkelstraatmanagement

Bij deze toch even een kleine correctie. Ik ben al vanaf 1987 werkzaam in de Haarlemmerbuurt. Van winkelstraatmanagement was in die tijd geen sprake. Ik was buurtbewoner op het Haarlemmerplein en heb 15 jaar lang als vrijwlliger daar gewerkt. Niet in dienst van iemand maar samen met een paar ondernemers, waaronder dhr. Ensink hebben we toen werkgroep Winkelbeheer opgezet. Gaandeweg de jaren is dit verder uitgebouwd. Van de gemeente Amsterdam kregen we een paar jaar jaarlijks 5.000 gulden als werkbudget. Pas eind jaren negentig, toen de herprofilering van zowel de Haarlemmerdijk (1995) als de Haarlemmerstraat (1998) een feit waren, is pas sprake van een min of meer georganiseerd winkelstraatmanagement. De jaren ervoor dus gewoon met een paar ondernemers je nek uitsteken en werk verrichten. Nog wel opmerkelijk en aardig om te melden. Begin jaren 90, toen eigenlijk niemand wist wat met deze winkelstraten te doen, is er een rapport verschenen van Economische zaken, waarin werd gemeld dat deze langgerekte winkelstraten geen enkel bestaansrecht zouden hebben. Elke winkel die leeg zou komen zou geschikt worden gemaakt voor bewoning. Omdat een aantal winkeliers ook eigenaar waren van hun winkel, en deze boodschap uitermate teleurstellend was, zijn we gewoon tegen de stroom in gaan roeien. Dit met als resultaat twee zeer leuke bijzondere winkelstraten. Inmiddels zijn de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat stevig verankerd en vormen zij een bijzonder koppel. Met dank aan al die ondernemers die er destijds vertrouwen in hebben gehad en nog steeds hebben gehouden en al die harde werkers die deze winkelstraten tot een bijzonder geheel hebben gemaakt en nog steeds maken. Want, winkelstraten zijn nooit af, daar moet je op letten en ze koesteren. Dat is nog steeds een heel groot deel van mijn werk. Beheren en koesteren. Dat doe ik nog steeds met veel liefde en plezier. Geniet er van zou ik zeggen.
Nel de Jager
Winkelstraatmanager
www.haarlemmerbuurt.web-log.nl

Nel de Jager
,
30 nov 2010,17:17
Reacties (2)