Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8

Dochter van de winkelier

Merve Akbiyik (dochter van de eigenaar van Helal et Gida) herinnert zich dat ze al vanaf haar vijfde jaar wist dat haar vader winkelier is. Zij vond het als klein kind een feest om mee te mogen naar de winkel, want dan kreeg ze altijd chips of snoepjes.

Hoewel Merve en haar ouders op een aardige afstand van de winkel wonen, is de winkel thuis wel heel vaak aanwezig in de gesprekken.
"Mijn moeder vraagt hoe het was in de winkel, mijn vader vertelt van gebeurtenissen in de winkel, ze maken samen plannen voor de toekomst van de winkel en heel vaak gaat het thuis over de winkel".

Omdat haar vader werkdagen maakt van 6.00 tot 20.00 uur, alleen op zondag is hij doorgaans de hele dag thuis, is Merve er aan gewend geraakt dat haar moeder het leeuwendeel van de opvoeding voor haar rekening neemt en allerlei regelzaken - zoals het contact met scholen - afhandelt. Niettemin is het duidelijk dat vaders norm "ik wil geen enkele klacht van de buurt of de school over jullie krijgen" staat als een huis.
Merve zegt; "mijn vader hoeft nooit tegen me te zeggen dat ik beleefd moet zijn, want hij weet dat ik dat uit mezelf doe".

HELPEN IN DE WINKEL
Als ze in de winkel helpt is het voorschrift dat ze het schort in de kleuren van de winkel draagt en vader vindt het jammer als de kinderen iets bij een andere winkel kopen. Het liefst zou hij ook zien dat Merve, die nu 18 jaar is, haar vriendinnen aanraadt om in hun winkel te kopen, maar dat doet ze niet. Wel deelt ze winkel folders uit in de buurt waar ze woont en neemt ze voor de buren boodschappen mee uit de winkel. Merve heeft niet het idee dat ze als dochter van een winkelier een voorbeeldig gedrag moet vertonen en voelt zich niet onder druk gezet om de winkel later over te nemen. Ze is op het ogenblik zelfs van plan iets heel anders als beroep te kiezen, iets in het sociaal werk. Haar 12 jarige broer - die het wel erg leuk vindt om mee te gaan met de vrachtwagen naar de veiling - ziet zichzelf ook niet als winkelier optreden in de toekomst, misschien als zakenman voor de winkel.

Vader Huseyin zegt; "ik ben bang voor drugs en roken, maar heb ook een grote hoop op een gouden generatie".
Hoe dat in de toekomst ook zal uitwerken, Merve is zeker dat een belangrijke les van haar vader niet verloren zal gaan, zij heeft van hem geleerd om sociaal te zijn en dat betekent voor haar; veel praten, gul zijn, beleefd zijn en een grote vriendenkring onderhouden.

Reacties