Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Nieuws, Onderzoek 8

Amsterdam Historie

De buurtgeschiedenisgroep Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt doet al een jaar onderzoek naar winkels in de wijken. Het resultaat hiervan is te vinden op de website amsterdam historie.

Winkelonderzoek Spaarndammerbuurt

Het doel is om vragen te beantwoorden als: hoe veranderde het winkelbestand in de loop der tijd? Wat waren de belangrijkste locaties van de winkels? Waren er voornamelijk winkels voor de eerste levensbehoeften in arme buurt als de Spaarndammerbuurt?

Winkels die de eerste levensbehoeften vervullen, zullen verspreid over de wijk zijn. Ze moeten dichtbij zijn - om de hoek - voor een bevolking die voornamelijk te voet gaat. De winkels die meer duurzame goederen verkopen, zullen zich liever centraal vestigen waar ze meer klanten krijgen.

Website en resultaat

Het resultaat van dit onderzoek is te zien op amsterdam historie. We verzamelden de adressen van winkels uit een aantal momenten in de geschiedenis: 1925, 1940, 1970 en 2009. Ook verzamelden we foto's, advertenties en verhalen van de winkels. De locatie van de winkels beelden we op een kaart af in Google Maps. Klikken op de adressen toont dan de mogelijkheid om een advertentie of een foto te zien en eventueel ook een verhaal over de winkel.

De antwoorden op bovenstaande vragen zijn nu te vinden op de site. We zien bijvoorbeeld dat sinds de jaren '70 de winkels zich zijn gaan concentreren in de Spaarndammerstraat. In vroegere winkelstraten als de Houtrijkstraat en de Polanenstraat zijn de winkels bijna verdwenen. Op dit moment houden we interviews met een aantal winkeliers.

Reacties