Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal 8

Geen winst, toch leuk..

De Javastraat heeft een goede naam

Er zit al meer dan 50 jaar een tabakszaak in de Javastraat 102, de huidige eigenaars vinden het moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Al 50 jaar een tabakszaak

A.Gogün en zijn vrouw Sabeen Gogün hebben in 2006 de tabakszaak overgenomen van de vorige eigenaar, die evenals zij zelf uit Pakistan afkomstig is. Eigenlijk is het vooral mevrouw die in de winkel staat, zij vindt het leuk om meer te zijn dan alleen huisvrouw, mijnheer werkt ook in de horeca. Het echtpaar is zich er van bewust dat er al meer dan 50 jaar een tabakszaak gevestigd is in het pand. Dat wordt bevestigd door Rietje Werts, die zich herinnert dat Dikkie Hollander - ooit bekende voetballer bij DWS- en zijn vrouw Geertje de winkel 35 jaar gerund hebben.

Winkelier vanuit de genen

Het winkelier zijn zit in de familie van beide Gogüns; familie van mijnheer heeft tabakszaken in Haarlem en Amsterdam en de ouders van mevrouw hebben een winkel in babyspullen in Pakistan. Het echtpaar vindt het moeilijk om de winkel te laten floreren op de verkoop van tabaksartikelen en kantoorartikelen alleen. Mijnheer verzucht; "vroeger stond hier een gokautomaat en die trok klanten, maar dat mag niet meer " en mevrouw zag dat de belastingdienst leren artikelen zoals riemen en portemonnaies in beslag nam en haar een boete gaf omdat ze die als bij-artikelen verkocht. Zij vindt het niet eerlijk dat b.v. supermarkten ook tabaksartikelen mogen verkopen en de sigarenzaak geen 'branche-vreemde' artikelen.

De charme van het werken in een winkel

De economische teruggang merken zij in de zaak ;"mensen kochten eerst makkelijk kauwgom of een boekje erbij, nu alleen sigaretten, dit bedrijf maakt geen winst ". Toch staat mevrouw graag in de winkel; "ik wil graag werken en veel mensen zijn blij met mij. Heel veel klanten komen praten, sommigen iedere dag. Van veel klanten weet ik wat zij willen, dat hoef ik niet te vragen, ook al rook ik zelf niet. Ik neem ook wel pakjes aan of stuur faxen voor buurtgenoten. Als er geen klanten zijn, vul ik de voorraad aan, doe bestellingen, maak schoon of verzorg de adminstratie". Volgens mijnheer zijn er ook klanten die helpen met "de papieren".

De Javastraat

Minder leuk is dat er soms ruziemakers in de winkel komen, mevrouw maakte mee dat een klant alle chips over de grond gooide van een pakje dat over de verkoopdatum was. Mevrouw denkt dat er niet voor niets veel politie op straat is; "de Javastraat heeft een goede naam, maar het is wel een gevaarlijke straat. Voor ons is het makkelijk dat je veel politie ziet, maar voor de klanten is het misschien niet zo prettig, ze letten ook op dubbelparkeren....".

Reacties