Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Jodenbreestraat 61 huis

Bakker Levi Snapper

1935 - 1941
/

Levi Snapper, roepnaam Louis, stond bekend als de man van het "verse kadetje". Als bakker in Amsterdam streefde hij ernaar op zondag voor tien uur vers brood te mogen verkopen, hetgeen toen verboden was. Dit heeft toendertijd aanleiding gegeven tot rellen.

Soms gingen we dan (na het bezoek aan de kaaswinkel van Sluis) ook nog naar een comestibleszaak een eindje verderop in de straat, waar mijn vader dan voor op de boterham elft of uitgesneden zalmstukjes, schelviskuitjes, sprot en gedroogde scharretjes kocht. De eigenaar genaamd mijnheer de Goede, die ik in gedachten nog steeds achter zijn toonbank zie staan, was een aardige man.

Als we klaar waren gingen we soms nog wel eens naar een nicht van mijn vader, die getrouwd was met Louis Snapper, de man van het “verse kadetje”. Hij ijverde bij het gemeentebestuur ervoor, dat er voor tien uur ‘s ochtends, op zondagmorgen, verse broodjes verkocht mochten worden, iets dat voor die tijd verboden was. Daarvoor demonstreerde hij met zijn medestrijders in de Jodenbreestraat, door met een open paardenrijtuig vol met verse broodjes, gallen en ander brood naar het stadhuis te rijden om zijn lading aan het gemeentebestuur aan te bieden.
Hij kreeg hele stukken in de krant, maar ik weet niet meer of het hem gelukt is om ook het gemeentebestuur om te krijgen.
Bij deze oom en tante kreeg ik ook weer allerlei lekkere baksels toegestopt, dus het was feest als ik mee mocht naar Amsterdam!

Reacties