Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Nathan Stodel door Frits Slicht 8 4

Jodenbreestraat 8-12

De Vries van Buuren & Co (NV)

1920 - 1943
/

De Vries van Buuren was eigenlijk een soort huwelijks bureau.

 • De Vries van Buuren - 

  De gevelsteen boven de ingang toonde twee schapen. Vanwege deze afbeelding stond dit pand ook wel bekend als ‘De twee onnozele schapen.’
  bron: JHM

 • Personeelsfoto. - 

  Personeelsleden De Vries van Buuren en Co. Textiel-groothandel Jodenbreestraat 8-12, circa 1940.
  De firma stond er om bekend goed voor haar personeel te zorgen. Er was zowel een zieken- als een pensioenfonds voordat het wettelijk verplicht werd.
  Bron: JHM

Deze grossier in textiel heeft ruim 150 jaar bestaan. Het bedrijf was een begrip in Joods Amsterdam. Vele mensen van Joodse afkomst (vele honderden) hebben hier gewerkt. Als je bij de De Vries van Buuren werkte was je zeker voor de rest van je leven. Voor die tijd (bijvoorbeeld de eerste helft van de 20e eeuw) hadden ze redelijk goede sociale voorzieningen. Aan de andere kant waren ze best wel wat paternalistisch. Je had bijvoorbeeld toestemming nodig van de baas als je wilde trouwen. Je moest wel een bepaald bedrag verdienen. Ik, Nathan Stodel, heb er ook gewerkt. Ik heb het beste deel van De Vries van Buuren weggehaald, namelijk mijn vrouw. De Vries van Buuren was eigenlijk een soort huwelijks bureau.
Bron: radio-interview met Joop de Groot en Nathan Stodel (1984, met Gerard Klaassen, uit de collectie van het JHM).

Een beroemde stoffenwinkel in de Breestraat was de Vries van Buuren, die vanwege de gevelsteen boven de ingang ook wel bekend stond als ‘De twee onnozele schapen.’ Begonnen rond 1830 als een kleine manufacturenzaak, ontwikkelde het bedrijf zich tot een van de grootste Amsterdams grossiers in stoffen. Later werd er ook confectiekleding vervaardigd. Veel buurtbewoners vonden hier werk.
Bron: Jaap van Velzen

Reacties (4)

Personeelslid De Vries Van Buuren

Mijn vader, Leo Kroon, heeft hier vóór en/of in de oorlog gewerkt. Hij staat ook op de personeelsfoto, 4e rij van onder, het hoofd schuin.

Paula Kroon
,
2 mei 2017,23:38

Mijn vader

Nathan was mijn vader..

Leendert Pieter Stodel
,
17 sept 2013,17:11

Maurits Dekker

Maurits Dekker (1896-1962) heeft hier rond 1908 negen maanden gewerkt. Zie zijn 'Amsterdam bij gaslicht' en 'Zijn wereld'.

Bart de Cort
,
27 apr 2013,18:16

De Vries van Buuren

Mijn vader heeft er gewerkt van ong. 1938 tot 1942. Ik weet het niet precies.
Hij heette Leo Kroon. Hij staat ook op de foto van het personeel: midden 1 na achterste rij, het hoofd een beetje scheef. Ik ben op zoek naar mensen die hem nog zich kunnen herinneren of weten wanneer hij hier werkte en wat hij precies voor werk deed. Hijmnsmelijk van 1920.
Mijn vader wasoverigens niet joods.
Hij werkte er met veel plezier.

Paula kroon
,
28 dec 2011,15:06
Reacties (4)