Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Carolus van Doornen 4

Nobel zit vast in het zadel

Nobel Tweewielers aan het Sierplein in Slotervaart

In Slotervaart zijn hele generaties door rijwielhandel Nobel van fietsen voorzien.

  • Foto interieur - 

    Het interieur van rijwielhandel Nobel op het toenmalige adres Johan Huizingalaan 232. (Datering onbekend)

De oude Rob Nobel woont nog altijd in buurt en komt nog dagelijks langs voor een praatje en een kop koffie. Maar klanten helpen, dat is na een halve eeuw mooi geweest, hoewel zijn vrouw Anne in de weekends nog geregeld meehelpt. Zoon Dennis Nobel runt nu al zo’n tien jaar de zaak.

Rob Nobel kwam uit de Jordaan en voor de oorlog had zijn vader Bob Nobel al een fietsenzaak. “Na de oorlog kregen winkeliers de mogelijkheid om met een flinke poet weg te trekken”. Zo is zijn vader in de tuinsteden terecht gekomen. “Het was hier nog allemaal weiland en opgespoten zand”.

Sinds jaar en dag zit de zaak aan het plein, aanvankelijk in een hoek achteraan. Het adres was Johan Huizingalaan 328. Van meet af aan was er veel toeloop “Slotervaart was een buurt met jonge gezinnen. Was er in de binnenstad enige vergrijzing, hier verkochten we veel autopedjes, kinderfietsjes en kinderzitjes”. Goedlopende fietsenmerken waren Locomotief, Simplex en Rivel. Maar ook de rijwielen met hulpmotor vonden gretig aftrek. De Solex was een topsucces. En Rap, een grotere bromfiets, de zogenaamde buikschuivers. “We verkochten geen kinderwagens. Dat is totaal andere materie”. Achterom aan de Van Oleffenstraat was de ingang voor de reparatie. “We deden heel veel bandenmontages. De wegen in de wijk waren nog niet super geplaveid”. Staccato somt Nobel op: spaken, velgen, wielen, voorvorken, sturen en zadels; repareren, monteren . . .

Wat Rob Nobel van alle jaren nog het meest heugt was de oliecrises in de jaren zeventig.
Bij aanvang werden er enorm veel fietsen verkocht. “De duur van die crisis wisten we niet.
Er was opeens een grote nood aan fietsen. Ik hield voor dik tien man tegelijk een rondleiding door de zaak, om uitleg te geven over de fietsen. Dan legde iemand die een fiets wilde hebben gelijk zijn hand op een stuur en riep: die is van mij! Het was schaars goed geworden”.
Maar de oliecrisis duurde korter dan gedacht. “Dat heeft me bijna de nek gekost, financieel gezien. In fietsen was plotseling geen brood meer te verdienen”. Rond 1980 verhuisde de winkel naar ander, kleiner pand, aan de Marie van Westerhovenstraat. “Daar hebben we overleefd”.

Maar in 1995 werd er op het plein een vleugel aangebouwd. De acaciabosjes maakten plaats voor woningen en winkelpanden. Nobel kon er zich met voorrang vestigen. De kop van het gebouw was eigenlijk enkel voor horeca bedoeld. Maar na gesprekken met aannemer en stadsdeelraad werd de ronde hoek toch opgedeeld: horeca èn handel. Als buren heeft Nobel nu lunchroom ’t Siertje. Uit die tijd dateert ook de nieuwe officiële naam Sierplein. “Er stonden altijd al bloembakken met bloempjes erin”.

Sindsdien zit Nobel er op nummer één. “Een gigantisch goede plek. Echt een geweldige greep. Omzet stijging: waanzinnig! Door de plek. Duidelijk. Het is geen doorlopende route om te wandelen. Zodoende kunnen we fietsen buiten zetten. Dat neemt wel drie kwartier. Elke dag staan er 150 fietsen buiten. Langsrijdend met de auto zie je die fietsen staan. Dan denken de mensen: Als ik hier niet slaag, dan slaag ik nergens. En dat is ook zo. We hebben veel moeite moeten doen bij het stadsdeel en we moeten veel precario betalen. Het is tenslotte openbare ruimte. Maar het is een heel duidelijk uithangbord, in natura. Onze zon is helemaal gaan schijnen!”.

Reacties (4)

met nobel in mijn nopjes

Leuk verhaal.
Echt fantastisch dat er een goede fietsenmaker is in je eigen buurt. Dat is zeker niet vanzelfsprekend! Toen we hier met ons gezin kwamen wonen, heb ik een ware zoektocht gemaakt om er één te vinden. Vakmanschap, eerlijkheid en vriendelijkheid zijn bij deze fietsenmaker nog te vinden.

http://www.netpal.co.uk/resources/help/network-codes/

Rien Buitendijk
,
6 jun 2019,12:27

Foto's

Jammer dat er vrijwel nergens foto's te vinden zijn van het plein en de directe omgeving uit de jaren 70 en 80.

Marcel Louis
,
21 mei 2019,22:53

Mijn tijd bij Schoonhoven / Nobel

Hier wil ik graag op reageren;
Mijn naam is Rien Buitendijk , ben 72 jaar en was rijwiel en bromfietsmonteur bij Ad Schoonhoven , Tussenmeer 217 in Osdorp.
Ik ben in 1967 als gediplomeerd motormonteur bij de fa. Schoonhoven begonnen als rijwielmonteur.
Ik was gehuwd en had net een dochter gekregen. Mijn vorige werkgever was de Fa. Selling motoren in A'dam. Ik vroeg om opslag vanwege ik toen een gezin had, maar dat kon niet, helaas. Ik kreeg 10 GULDEN meer bij Schoonhoven en dat was geld! De merken in de rijwiel en bromfietszaak waren ; Batavus, Rivel, Magneet , Solex, Puch ,RAP ,Flandria en nog wat. Ik ontmoette de aloude oprichter van de Bob Nobel rijwielzaken. Ik heb "opa "en zijn vrouw, Wim Nobel en Rob ook en werkte dus voor Ad en zijn vrouw Alie Schoonhoven Nobel. Ik heb daar een heel fijne Tijd gehad. Na enkele maanden werd ik Chef werkplaats en kreeg ook de leiding hierover met nog 2 man in de werkplaats en de winkel. Er werd naderhand een filiaal geopend in Buitenveldert, winkelcentrum Gelderlandplein. In 1970 werd er een zaak geopend in Zaandam op het winkelcentrum Peldersveld en ik werd filiaalhouder. Ik verhuisde meteen van A'dam naar Zaandam. De zaak liep uitstekend in een geheel nieuwe wijk. Na 4 jaar werd mij aangeboden om de zaak over te nemen en na ampel beraad heb ik dat samen met mijn echtgenote gedaan. Ik heb deze zaak weer moeten verkopen na een echtscheiding , helaas, maar je geld zit in de voorraad en niet in je portemonee.!
Op het ogenblik ben
ik invalide, maar mijn nw. echtgenote en ik hebben nog steeds contact met Alie Schoonhoven- Nobel, die nu in Vinkeveen woont. Ad is helaas overleden. Hun dochters Inge en haar zusje heb ik natuurlijk ook gekent. Ik zou het leuk vinden om de fam. Nobel de hartelijke groeten te doen en ik blijf ze volgen.. Dit verhaal zegt alleen maar de hoofdpunten , maar er is natuurlijk vee;l meer over te vertellen. Ik wens Dennis en zijn vrouw het allerbeste en vind het leuk als hij dit leest.

Rien Buitendijk
,
2 mei 2019,15:22

met nobel in mijn nopjes

Leuk verhaal.
Echt fantastisch dat er een goede fietsenmaker is in je eigen buurt. Dat is zeker niet vanzelfsprekend! Toen we hier met ons gezin kwamen wonen, heb ik een ware zoektocht gemaakt om er één te vinden. Vakmanschap, eerlijkheid en vriendelijkheid zijn bij deze fietsenmaker nog te vinden.
Ik ben zelf trouwens ook wel eens ontevreden geweest over één of andere reparatie.
Mag het een keer in meer dan 20 jaar en bij vele tientallen reparaties bij meer dan 10 fietsen? waarvan bijna alle fietsen nog in gebruik zijn? Die paar fietsen die we niet meer gebruiken zijn trouwens gestolen!!
Maar met een goede verzekering is dat ook een relatief klein probleem.
Fantastische zaak met fijne mensen!!

frans heemskerk
,
3 mrt 2017,22:38
Reacties (4)