Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

De Kippenplukkerij van Melkman

Een verhaal over Kippenplukkerij Melkman

Kippen- en ganzenveren.

  • Het Rembrandthuis. - 

    Deze afbeelding dateert van rond 1900. Het is het oude woonhuis van de familie Spitz. Op de gevel staat: Horlogie├źn, Klokken en Fournituren!
    Mevrouw Koe-Melkman gaf aan dat haar oom mogelijk naast het Rembrandthuis zat met zijn plukkerij. De plukkerij zat dan niet op nummer 15, maar op numer 16.
    Bron: JHM

Voor de komst van S.Melkman zat hier de handel in zuurwaren van de gebroeders Salomon en Hartog Cohen Bromet.
Het kan heel goed zijn dat er hier een plukkerij (van kippen en ganzen) heeft gezeten. De veren werden door de plukkers in een grote bak verzameld waar al een zak in zat. Was deze vol dan kon de zak eenvoudig worden dichtgebonden. De plukkers kregen per gewicht uitbetaald. Soms werden de eitjes, die vaak nog in de kippen zaten, bij de veren gegooid. Dit leverde dan weer wat extra gewicht, en zo extra geld, op. De eitjes werden door de plukkers uit de kippen geperst. Mevrouw Koe-Melkman vertelde mij dat haar oom Salomon Melkman de poelierszaak van haar opa had overgenomen. Deze zaak zat volgens haar in de buurt van het Rembrandthuis. Dat zou dan op nummer 16 zijn geweest, mogelijk was er op nummer 15 (het onderhuis) een plukkerij.

Reacties