Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal 8 1

Meer dan een eeuw bakkerij Hartog

Bakkerij Hartog startte in 1896 in de Jordaan, waar per dag 12 volkorenbroden werden gebakken die vervolgens uitgevent werden op straat. Vandaag de dag wordt nog steeds hetzelfde broodrecept gebruikt.

In 1901 kwam bakkerij Hartog terecht in de Ruyschstraat op nummer 68. In het voorhuis kwam de winkel en op het achterplaatsje stond naast het uitbouwtje waar gebakken werd een stal voor het paard. Dit paard trok de bakkerskar waarmee het brood werd uitgevent. Omdat er geen achter uitgang was, moest het paard iedere ochtend en iedere avond door het huis - en dus ook de winkel - lopen. Een gekke situatie, maar in feite werd er tot de oorlog, betrekkelijk weinig vanuit de winkel verkocht. Behalve de bakkerskar met paard waren er nog 4 handkarren waarmee het brood in de stad werd verkocht. Vroeger waren er heel veel bakkers, alleen in de Ruyschstraat al wel drie, en bakker Hartog onderscheidde zich met het predicaat "vegetarische bakkerij" en dat er alleen volkorenmeel gebruikt werd voor het brood.

In de oorlog werd brood op straat uitventen niet meer mogelijk, het brood ging op de bon, en na de oorlog is het nooit meer teruggekeerd. De klandizie breidde zich met name in de zestiger jaren steeds meer uit en Willem Hartog, die in 1968 de zaak overnam, plaatste in de winkel de spreuk "Wat kan een sterf'lijk mens zich beter wensen, dan koren op 't veld, brood en vrede voor alle mensen/" Hij meende deze spreuk zelf bedacht te hebben, maar in het Schagermuseum valt dezelfde spreuk ook te bewonderen in rebusvorm.

Het winkelpand werd tenslotte toch te klein en in 1984 verhuisde men naar de Ruyschstraat 56 waar de winkel nog steeds gevestigd is. De toonbank uit het oude pand werd meegenomen. En hoewel Fred Tiggelman vanaf 1997 de scepter zwaait in de bakkerij, is de familie Hartog nog altijd mede eigenaar.

Reacties (1)

Hannie van Praag herinnert zich Bakkerij Hartog

Bakker Hartog was een heel klein winkeltje die alleen ongesneden bruin en rozijnenbrood verkocht.
Mijn opa kwam er al toen ik kind was, het brood was lekker en gezond, daar bij kocht hij haring die hij zelf schoon maakte. Nu is het nog steeds een klein winkeltje waar mensen uit heel Amsterdam naar toe komen, ze verkopen al jaren de heerlijkste koeken en andere dingen en gesneden brood.

,
22 okt 2010,14:21
Reacties (1)