Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Sporen van vroeger in de Javastraat

Logeren bij een opa en oma met een kapsalon

Inge Schoone logeerde in de 70-er jaren van de vorige eeuw vaak bij haar grootouders die een kapsalon in de Javastraat hadden. Haar oom had in dezelfde straat een slagerij.

Op nummer 36 in de Javastraat moet je momenteel een stijle trap beklimmen om op de eerste étage kapsalon Kwiyassee te bereiken. Vanwege nieuwe fundering zetelt de zaak tijdelijk boven straatniveau. De huidige kapper - die ook al weer heel wat jaren hier werkt - krijgt nog altijd mensen in zijn zaak die vragen ; "leeft de oude Riphagen nog ?"
Johan Riphagen (geboren 1921) was de opa van Inge Schoone. Als kind logeerde ze regelmatig bij haar grootouders die boven de salon woonden. Het was een familie zaak, haar overgrootouders hadden er ook al een dames- en heren salon. Overgrootmoeder had zelfs een zekere faam als dameskapster, ze won prijzen op kapper concoursen in Berlijn en Parijs.
Inge herinnert zich de kat van haar grootouders die altijd in de winkel zat en die veel van de dropjes at die eigenlijk voor de klanten bestemd waren. Opa knipte en oma - geboren in de Javastraat - verzorgde samen met de winkelmeisjes de verkoop van cosmetica en haarproducten. De étalage - ingericht door oma - stond altijd vol parfumflesjes en pakjes, oma had er iedere week een flink karwei aan om alles af te stoffen. Opa kapte ook zijn vrouw en dochter als die naar een feestje gingen, de huidige kapper heeft nog de droogkap in de slaapkamer aangetroffen. De broers van oma werkten bij slagerij Hofdijk in de Javastraat 13, hun vader. Inge Schoone ziet nog oom Simon voor zich die naar haar zwaaide op weg naar zijn werk. Naar elkaar zwaaien leek wel een gewoonte in de straat; de eigenaar van de spijkerbroeken winkel aan de overkant en de winkelier van snoepwinkel Köhler begroetten Inge ook zo. En wat haar eveneens is bijgebleven; de drukte in de winkels; de vishandel, de slagerij en de vele hoge bomen in de Javastraat van toen. Nadat grootvader in 1974 de zaak had overgedaan aan de kappersketen " De Don's" heeft de familie Riphagen nog jaren boven de salon gewoond, met kasten vol kappers handdoeken en flesje eau-de-cologne .

Reacties (1)

ook geknipt

ook ik ben geknipt bij riphagen ik ben later zelf gaan werken bij kalshoven de bakkerij en later bij bijl in sumatrastraat

,
30 apr 2011,15:51
Reacties (1)