Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Els van Wageningen 7 1

De enige overgebleven winkel uit de 17e eeuw

Apotheek W.H. van der Meulen op de hoek van de Geldersekade en de Stormsteeg is de enig overgebleven Amsterdamse winkel uit de 17de eeuw en waarschijnlijk de oudste apotheek van Nederland. Zeker is dat vanaf 1696 een groot aantal apothekers onafgebroken op deze plek hun beroep hebben uitgeoefend.

Op het eerste gezicht lijkt het apotheek pand een weinig opvallend, maar wel gaaf 19de eeuws huis. Bij nadere beschouwing, vallen oudere elementen op. Zoals een pothuis en een 18de eeuws hek. Een hoge winkelruimte met een opkamer. Een paar jaar geleden kwamen tijdens een interne verbouwing, tot ieders verrassing achter een gestuukt plafond balken tevoorschijn, beschilderd met vroeg 17de eeuwse vergulde rozetten en bloemslingers. Minstens zo oud is het onderste gedeelte van het huis.

Apotheker Wijnand Hendrik van der Meulen (1824-1907) kocht de apotheek in 1875. Hij liet toen een nieuw interieur maken, dat er voor een belangrijk deel nog steeds is. Een rond lopende opstand, geschilderd in Berlijns blauw, onderbroken door okergele, gemarmerde pilaartjes met een kapiteel met acanthusblad. Dit alles afgedekt met een koof in Bentheimer grijs, versierd met vergulde 'kralen'.

Deze kleine apotheekruimte was vroeger winkel en werkplaats tegelijk. Hier werden de patiënten ontvangen, infusen gekookt, pillen gedraaid, zetpillen gegoten en nog veel meer. De werkzaamheden hebben zich verplaatst naar elders in het pand. Er worden nog nauwelijks eigen bereidingen gemaakt. De nadruk ligt niet meer alleen op het afleveren van medicijnen, maar steeds meer op dienstverlening en medicatiebegeleiding.

bron: www.winkelstories.com

Reacties (1)

Apotheek W.H. v.d. Meulen

Bekijk het uitgebreide verhaal met veel foto's over de geschiedenis van de apotheek op de website winkelstories.com

,
30 mei 2011,10:44
Reacties (1)