Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8

Het snoepvrouwtje van de Tunnel

In Marokko sprak een onbekende vrouw haar aan: hallo snoepjesmevrouw.

Met:

Toen Henny Krug haar afscheidsreceptie hield, kwamen veel klanten met bloemen, kado's en kaartjes. Een van de mooiste souvenirs was voor Henny een zelfgemaakt boekje van een jongetje dat alle snoepjes getekend had die hij met haar winkel associeerde. Een paar jaar later was ze te gast op een bruiloft in Marokko. Een haar onbekende beeldschone dame kwam op haar af met de woorden: "dag snoepjesmevrouw". De jonge vrouw bleek als kind in Oost gewoond te hebben en mocht op weg naar Arabische les altijd een snoepje kopen bij de Tunnel.

Niet alleen voor snoep en rookwaren kon je terecht, ook je schoenen kon je ter reparatie afgeven nadat Henny ontdekte dat er geen schoenmakerij meer in de buurt was. Zij kende een vrouw die schoenen repareerde en op deze manier was ze zowel de buurt als haar kennis ter wille. Ruim 14 jaar kon je ook losse kaartje voor Ajax bij haar kopen, van vele klanten wist Henny welke plaatsen ze vast moest houden. Een stel vissers uit Den Oever was vaste klant voor vak H, staanplaats. Zij kwamen zaterdagavond altijd laat van zee en daarom ging Henny speciaal voor hen op zondagochtend naar haar winkel opdat ze de kaartjes konden ophalen. Het was voor haar een risico want niet verkochte kaartjes moesten zaterdag weer ingeleverd worden bij Ajax, maar ze is nooit bedrogen uitgekomen. Integendeel, een vrachtje verse tong was soms haar deel.

De Tunnel - gevestigd aan de Archimedesweg - ging altijd om 6.30 open, maar op een ochtend om 6.15 trof Henny in het portiek een in elkaar gedoken man aan, een vaste klant die door alcoholmisbruik aan lager wal was geraakt. Ze haalde hem binnen en met hulp van het Leger des Heils werd hij opgenomen in het ziekenhuis, maar na één dag stond hij alweer voor haar deur. Henny sprak hem streng toe en liet hem het schema zien dat zij gemaakt had van alle mensen die hem zouden komen opzoeken in het ziekenhuis. Tenslotte ging hij gedwee terug naar het ziekenhuis. De volgende dag was hij overleden

Reacties