Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marella Karpe 8

De naam wordt het logo

1896 - 2009
/

In de wachtrij voor bakkerij Hartog staan dagelijks veel mensen, ook trendgevoelige mensen, de carriere vogels kan je ze noemen. Die hebben er een handje van per mobieltje hun gesprekspartner te melden;"ik sta bij DE Hartog"alsof ze het over een merk hebben.

In de rij staan voor de bakker - de medewerkers streven er naar dat dat nooit langer dan 5 minuten duurt - is vaak heel gezellig bij bakkerij Hartog in de Ruyschstraat. Mensen praten met elkaar en vlak voor de feestdagen krijgt de rij zelfs een reüniefunctie. Dan komt men uit het hele land en ontmoeten mensen die elkaar soms jaren niet meer gezien hebben elkaar.

Met een gemiddelde van 1500 klanten per dag is het geen wonder dat er vaak een rij staat. Toch kennen de medewerkers veel klanten bij naam en valt het hun op als iemand bijvoorbeeld een nieuwe bril heeft of als iemand die jarenlang op een vaste dag een bepaald brood haalt ineens niet meer komt. Als mensen hun verhaal willen doen wordt er tijd voor ze ingeruimd en wordt de hulp van een collega ingeroepen om de andere klanten te helpen. Er zijn nog altijd heel veel mensen uit de buurt klant, dikwijls oudere mensen, maar er zijn ook nieuwe categorieën klanten bijgekomen. Soms met duidelijke karakteristieken; zo willen Surinaamse klanten meestal rozijnenbrood en betalen vaak met groot geld, willen Marokkaanse klanten warm brood en klagen studenten over hun kleine budget, terwijl ze de luxere broodjes kopen en vaak ook een impulsaankoop doen.

Het komt geregeld voor dat klanten boodschappen meenemen voor hun buren of dat de eerste boodschap die kinderen zelfstandig mogen doen is 'een broodje halen bij Hartog'. In principe wordt er niet op de pof verkocht, maar er zijn uitzonderingen...

Af en toe worden er klanten op winkeldiefstal betrapt - "altijd mensen van wie je het niet verwacht" - en ze worden daar op aangesproken. Als dat niet helpt, wordt er ook in het bijzijn van andere klanten de waarheid gezegd. Een keer heeft Fred Tiggelman meegemaakt dat zelfs dat niet hielp en heeft hij de klant de toegang tot de winkel ontzegd. De klant was zodanig ontdaan dat hij vroeg wat hij moest doen om toch weer de winkel in te mogen: "Ik heb hem toen gezegd dat hij me maar een brief moest schrijven met uitleg waarom we hem toch zouden moeten vertrouwen en dat heeft hij gedaan."

Reacties