Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Marja Heimering 6 11

Het geheim van Lindeman

Het familiebedrijf Lindeman (sinds 1869) wordt inmiddels gerund door de 5de generatie. Ooit begonnen als aardappelhandel in de Hazenstraat op de hoek van de Elandsgracht, is het inmiddels een franchise AH maar iedereen in de buurt, zelfs ‘nieuwkomers’ hebben het nog steeds of meteen al over Lindeman, hoe kan dat? Met andere woorden: Wat is het geheim van Lindeman?

Mary Lindeman die samen met neef Freek jr. de winkel op de Elandsgracht runt, weet daar wel een antwoord op: een persoonlijke touch, en met passie je werk doen.

Toen de vader en oom van Mary nog het bewind voerden, deden zij alles zelf, van de waren ophalen bij de toeleveranciers, tot het berekenen van de prijzen en het vervaardigen van de prijskaartjes. Dat betekende lange dagen en nooit vakantie. En toen Mary zo´n twintig jaar geleden fulltime bij het bedrijf ging werken, wilde zij het assortiment uitbreiden. Zij wilde ook wel eens broccoli in plaats van bloemkool in het assortiment en allerlei nieuwe soorten sla. De eetgewoontes veranderden, van aardappelen vlees en groente gingen steeds meer mensen Italiaans, Spaans, Turks etc. eten, dus moest het assortiment worden aangepast en uitgebreid met pasta en rijst en alles wat daar nog meer toe behoorde. Dat betekende steeds meer toeleveranciers en dat was op den duur niet meer te doen. Toen de 5de generatie het over nam wilden zij dit niet meer; het is ook niet meer van deze tijd. Daarom werd in 2000 het toen 130 jaar oude familiebedrijf een franchise AH.

AH is dan de helpende hand omdat alles in een keer wordt aangeleverd, maar er blijft nog genoeg te doen. De winkel is zeven dagen per week van 07.30-22.00 uur open en dat betekent dat alles wat er gedaan moet worden tijdens de opening gebeurt en dat vraagt om discipline, “want alles wat je te laat doet haal je de hele dag niet meer in”.

Wat het voor Mary leuk maakt zijn de contacten met vaste klanten, waarvan ze er velen al heel lang en bij naam kent, omdat ze als kind al werd betrokken bij het ‘winkelgebeuren’. Op een ongedwongen wijze is ze ermee opgegroeid. En ze organiseert ook regelmatig dingen zoals onlangs nog de mandarijnenwedstrijd of wel, wie in vijf minuten de meeste mandarijnen kan eten. Dat soort dingen houden het spannend en leuk.

© Marja Heimering 2010

Lees verder over het wel en wee van dit bijzondere familiebedrijf in:
Het ontstaan van Lindeman, De vennootschap van de Gebr. Lindeman en de Epiloog.

Met dank aan Peter-Paul de Baar uit wiens artikel uit 1995 ik gegevens heb mogen overnemen.
Ons Amsterdam | 47ste jaargang nr. 11 | november 1995 | p.p. 271-275.

Reacties (11)

Amsterdam Tulip Revoltion

Hoi Jeffrey, ik kan gvd niet printen, geen cartridges meer. Kun jij nog A 5 jes draaien om bij de tulpen te overhandigen? komt via facebook ...

Herman Fluitman
,
16 jan 2021,15:14

Henk Lindeman

Mijn herrinneringen bij Henk Lindeman op de Bos en lommer zijn geweldig , wat was dat een leuke vent , ik heb ongeveer 10 jaar bij Henk gewerkt , en best wel veel meegemaakt , zijn moeder woonde boven de zaak net als Henk in het begin , maar die verhuisde naar zijn eigen pandje op de Rozengracht , mijn tijd bij Henk stond vooral in het teken van hard en eerlijk werken dan was Henk ook goed voor je , maar belazerd hem niet want dan brak op zijn Amsterdams , de pleures uit....mijn rijbewijs gehaald in die tijd , en toen veel rijden met de Peugeot 504 en aerachtwraanhanger , naar de Makro en veel naar de Jan van galenstraat daar zaten de groothandels, ja alleen maar goede en warme herrinneringen aan die tijd veel verbouwingen , en ouderwets weegschalen aan het plafond , zelf de kaas snijden en veel , heel veel personeel voorbij zien komen , ook regelmatig naar malle pietje en Thijs geweest , kreeg nog wel eens kaartjes van Thijs van Ajax , was hij grote sponsor van...mijn tijd was ongeveer van 1976 tot 1988 , daarna ben ik naar Schiphol gegaan en heb daar gewerkt tot mijn 57 bij Martinair Air Frans KLM, en het geschopt tot Loading Supervisor...maar mijn tijd bij Henk Lindeman vergeet ik nooit meer....

Eddy Hoen
,
8 jan 2021,15:15

Feest bij Lindeman.

IK WAS 14 JAAR EN ZOCHT WERK, DAN MAAR DE JAN Eversenitraat in,
Even bij ome piet Lindeman naar binnen, mijnheer kunt u nog iemand gebruiken, kan je rekenen vroeg hij, ik denk het wel zei ik.
Oké hoeveel is 12 x12 vroeg hij, ik zei heel snel 144.
Prima zij hij , maandagmorgen om 8 uur beginnen, en je melden bij co bezuur, dat was de rechterhand van ome Piet.
Dus zodoende heb ik jaren in de jan eef en de Jan pieterheijenstraat gewerkt, bij pietje de oudste zoon van ome Piet.
Daar leerde ik het groentevak.
Op de duur was ik vliegende kiep, als er in een van de andere winkels zieken waren , werd Iker naar toegestuurd.
Altijd een mooie afleiding.
Ook nog jaren in de fred Hendrikstraat gewerkt, bij Ada en Bert.
Allemaal hard werkende mensen.
Toptijd gehad, er zijn ook nog leuke anekdotes.

,
20 sept 2019,18:03

Beste heer / mevrouw

Reacties zijn verwijderd.
In principe worden reacties die de grenzen van de wet overschrijden en/of persoonlijk van aard zijn verwijderd. Dit staat ook in de disclaimer:

http://www.netpal.co.uk/resources/help/network-codes/

,
8 jun 2019,17:21

Makro Amsterdam

lindeman was een hele goede klant van Makro Amsterdam , we hebben altijd met veel plezier de bestellingen klaar gezet , met Lindeman zelf heb ik veel gesproken van kan je dat nog even extra klaar zetten hij was altijd druk druk .............. ,! Goeie ouwe tijd

Bertus Bunschoten
,
3 sept 2015,18:36

P.S.

Liane van Loveren Zoals u ziet ben ik nog niet zo oud dat ik helaas over die tijd van de foto mee kan praten, ik denk zeker dat onderstaande waar ik over meld, zo'n 2/3 generaties later is.

Lily
,
25 jan 2015,22:20

Lindeman.

Liane van Loveren Lindeman was ook hoek Jan Eef / Verspuccistraat was een van de eerste zelfbedieningen daar samen met Dirk v.d.Broek op Mercatorplein. De Familie Lindeman woonde op de Admiralengracht even verderop dan ik geboren ben , knappe jongens. donker maar de familie was erg op hun zelf. Het zal denk ik een tak van de Lindemannen zijn geweest.

Lily
,
25 jan 2015,22:17

lindeman

toen vader lindeman nog op de hoek van de hazestraat zat en de kinderen nog kleiner waren in de jaren 1967 met een buurtgroenteman:kregen wij een woning van hem in de hazestraat.hij had een paar pandjes net als franken een stukje verderop.we waren blij met onze woning. m.n schoonmoeder had mij rondgeleid langs de buurtwinkeltjes om me voor te stellen en als nieuwe klant. debakker de slager [werd er gezegd wel goed vlees geven!]groenteman koopmans melkboer enz.zo ging dat toen en er werd veel opgeschreven 1x per week betalen als dat lukte.ik moest erg wennen want ik kwam uit de watergraafsmeer. maar werd goed geholpen door iedereen. gezellige tijd we woonde met freddy lachterop en z.n gezin op de trap en beneden woonde een dochter van lindeman.m.n schoonmoeder woonde elandsgracht 4.toen zat er nog een garage waar nu a-h zit.ik wekte bij kapsalon "dekrul'"dus leerde metteen veel mensen kennen. en we kwamen bij kees & nel op de looiersgracht gezellig cafe. waar blijft de tijd.

marionenleo de boer -schreuder
,
8 sept 2014,19:23

Reacties verwijderd

Reacties zijn verwijderd.
In principe worden reacties die de grenzen van de wet overschrijden en/of persoonlijk van aard zijn verwijderd. Dit staat ook in de disclaimer:

Beperking
Het Amsterdam Museum behoudt het recht om beledigende en/of volgens de redactie discriminerende opmerkingen en onnodig kwetsende reacties van de site te verwijderen zonder daar verder uitleg over te geven. Ook berichten of reacties die niet passen binnen de doelstelling van het buurtwinkelproject kunnen zonder opgaaf van reden verwijderd worden.

,
7 mrt 2014,16:05

RE HET GEHEIM Piet veenboer

Beste Piet Veenboer,

In de Jan evertsenstraat woonde geen Frans Lindeman. Daar woonden toen Sander en Piet Lindeman, die toen rond de 5-10 jaar geweest moeten zijn

Sander Lindeman
,
20 dec 2012,12:50

HET GEHEIM....

Ik ben Piet Veenboer en heb vermoedelijk met Frans Lindeman op school gezeten in de Corn.Dirkzstraat(Leoschool). Ik praat over de periode 1940-46 en m.i. woonde hij in de Jan Evertsenstraat en verkochtten toen al aardappelen

Piet Veenboer
,
21 nov 2012,19:28
Reacties (11)