Ria Kroon, erfgename van Het Abcouder Kaasboertje, heeft de onstaansgeschiedenis van het familiebedrijf uit de doeken gedaan. In dit verhaal wordt dat beschreven.
-
Interieur Het Abcouder Kaasboertje aan de Van Woustraat 19 -
De eerste klanten van Het Abcouder Kaasboertje aan de Van Woustraat 19 in Amsterdam De Pijp.
De geschiedenis van het Abcouder Kaasboertje begon allemaal met een boerderij op de Stokkelaarsbrug in Abcoude. Daar werd de kaas gemaakt. Hein Kroon ging toen met paard en wagen naar Amsterdam om kaas te verkopen. Het was toen crisistijd in de jaren ´30 van de vorige eeuw. Daarom liet hij de melk verkazen. Dat betekent dat de melk wordt verwerkt tot kaas. Dit zou beter te verkopen zijn op deze manier. Het was namelijk crisistijd en op deze manier was het product langer houdbaar. Hij ging toentertijd letterlijk langs bij de winkels in Amsterdam.
De allereerste winkel van Het Abcouder Kaasboertje werd in 1938 geopend aan de Van Woustraat nummer 19 in De Pijp. Piet Kroon, zoon van Hein, startte de winkel. In de loop der jaren kwamen er elf winkels bij van Het Abcouder Kaasboertje. Het was een familiebedrijf. De twaalf winkels vestigden zich tussen de jaren´ 30 en ´80 in verschillende wijken van Amsterdam. In De Pijp waren drie vestigingen te vinden op de Ferdinand Bolstraat, de Eerste van der Helststraat 55 en de Van Woustraat 19. In Oud-West waren twee winkels van de familie Kroon te vinden, namelijk op de Bilderdijkstraat 211 en 1ste Hugo de Grootstraat. Tevens waren er een tweetal winkels te vinden in Oost, te weten op de Javastraat en het Iepenplein. In de Rivierenbuurt zat nog een winkel aan de Maasstraat 22. En in het Centrum van de stad waren er winkels te vinden op de Lijnbaansgracht, Binnen Oranjestraat, Halvemaansteeg en de Vijzelstraat.
Het Abcouder Kaasboertje groeide uit tot een begrip in Amsterdam. De eerste producten die verkocht werden in de winkels waren kaas, boter en eieren. Later kwamen daar worsten bij. De worsten van Unox uit blik onder andere. Dat was één van de belangrijkste leveranciers. De winkels zijn opgericht door Piet Kroon die tevens de eigenaar van alle winkels was.
Het geheim van het grote succes van Het Abcouder Kaasboertje was voornamelijk dat het goedkoop was en dat er goede kwaliteit kaas verkocht werd. Ook waren er leuke aanbiedingen waar veel klanten op af kwamen. Het betrof allemaal vaste klanten, die tevens buurtbewoners waren.
Reacties (2)
Reacties (2)
wijziging adres
het was niet de 1ste Hugo de Grootstraat, maar de Tweede Hugo de Grootstraat 29.
MIjn vader "C. van den Bosch" heeft deze zaak overgenomen van Piet Kroon in 1962. Mijn broer heeft de zaak voortgezet tot 1997, daarna is de Osdorper daar gevestigd.
vijzelgracht 45 en halvemaansteeg 1
beide winkels gekocht op 30 oktober 1960. en uitgegroeit tot het kaashuis geijs van de fam geijs ook bekend van het restaurant pied de cochon noorderstraat 19/23. helaas de vijzelgracht moeten sluiten door ziekte van mijn moeder in 2001(overleden op 3 jan 2004) maar we zijn er nog steeds.in een andere vorm (markthandel) dus wees wijs haal uw kaas bij kaashuis geijs (nieuwmarkt t.o de a.h.)