Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Ria Kroon door Frouke Schneiders 8 1

Het Abcouder Kaasboertje

Romantiek in de kaaswinkel

In dit verhaal komt de ontmoeting van Ria Kroon, de erfgename van Het Abcouder Kaasboertje en haar echtgenoot aan bod.

Ria Kroon, erfgename van Het Abcouder Kaasboertje, komt uit een familie van havenarbeiders. Op haar veertiende moest zij al aan het werk. Zij ging naar een naaiopleiding, maar uiteindelijk kwam zij terecht bij een fabriek die gespecialiseerd was in optiek, om daar aan de slag te gaan. Tot haar achttiende heeft zij daar gewerkt.

Toen kwam er een interessante wending in haar loopbaan. Rond haar tweeëntwintigste kon zij namelijk winkelchef worden bij de eerste winkel van Het Abcouder Kaasboertje. Dat was bij de vestiging aan de Van Woustraat in De Pijp.

Het werken daar beviel haar goed. Zeker omdat zij een oogje kreeg op de zoon van Piet Kroon, namelijk Igor. Later bleek dat wederzijds te zijn. Er bloeide een romance op tussen de twee. Op een gegeven moment ging het dolverliefde stel trouwen. Tevens besloten zij een eigen vestiging te runnen van Het Abcouder Kaasboertje. Dit was de vestiging aan de Eerste van der Helststraat.

De winkel hadden zij over kunnen nemen van Piet Kroon. Tevens betrokken zij het pand om er te gaan wonen. Hun woonruimte was het magazijn achter in de winkel. Dat bleek voor de winkel een nadeel te zijn qua voorraad opslag. De oppervlakte was maar 27,5 m2! Dus besloten ze later het magazijn bij de winkel te betrekken en gingen zij op zoek naar andere woonruimte. Toen konden zij beschikken over een winkeloppervlak van 55m2. Een stuk meer ruimte dus. Ook in verband met de komst van kinderen gingen zij weg uit het pand. Zij weken uit naar een eengezinswoning in Landsmeer.

Ria stopte rond haar dertigste tijdelijk met werken in verband met de kinderen. Zij heeft van 1968 tot aan 1989 gewerkt bij Het Abcouder Kaasboertje. Daarvoor werkte zij soms bij de vestiging aan de Van Woustraat en soms bij de Eerste van der Helststraat. Net waar zij op dat moment nodig was.

Reacties (1)

kaaswinkel

hee zuster, je vergeet helemaal dat jouw vader de winkel in de van woustraat had overgekocht van zijn vismaatje Piet Kroon en dat van daaruit jouw zusters ook in de kaashandel zijn belandt en van daar uit zelf een kaaswinkel zijn begonnen

john eelzak
,
31 mrt 2014,11:49
Reacties (1)