Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Ria Kroon door Frouke Schneiders 8 1

Het Abcouder Kaasboertje

Einde in zicht…

De laatste jaren van Het Abcouder Kaasboertje worden hier beschreven. Tot het einde aan toe is er hard gewerkt tegen de moordende concurrentie van de opkomende winkelketens.

In de loop der jaren was het publiek veranderd. Eerst was het volkspubliek en later veel yuppen. Het aanbod van de producten veranderde mee met de vraag van het publiek. Naast de basisproducten die altijd zijn gebleven, kwamen er producten bij als wijn, worst en eigen gebakken noten.

In de Eerste van der Helststraat was nog één andere kaaswinkel. De concurrentie betreft prijzen was enorm groot. Hierdoor liepen later de zaken in de Eerste van der Helststraat slechter. In die periode hebben Ria en Igor Kroon nog geprobeerd om acties te ondernemen, zoals catering. Jammer genoeg liep dat niet in verband met teveel concurrentie. Zij deden geen bezorgingen.

Helaas liepen de zaken slecht tijdens de jaren´80 van de vorige eeuw. Het Abcouder Kaasboertje werd overschaduwd door de grote winkelketens als `Kom en Koop´, Dirk van den Broek en later de Albert Heijn in de Ferdinand Bolstraat met parkeergarage. Ook was de Eerste van der Helststraat tot voetgangersgebied verklaard, waardoor er veel minder klanten kwamen dan voorheen. Zij maakten gebruik van het gemak om de auto praktisch voor de deur te parkeren en de boodschappen direct in te laden. Een stuk lopen met zware kazen doe je niet zo snel. In diezelfde periode werd Igor ernstig ziek. Dit maakte dat zij eerder stopten met de winkel.

Ondanks dat het niet anders kon, dat de winkel gesloten moest worden, heeft Ria genoten van de tijd van Het Abcouder Kaasboertje. Ze heeft met groot enthousiasme het verkopen als tweede natuur gemaakt. Tevens vond ze het geweldig om contact te hebben met alle klanten. Daarnaast vond ze het heerlijk om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn. En samenwerken met je echtgenoot is natuurlijk ook bijzonder. Ze heeft dit altijd erg leuk gevonden. ´Gelukkig konden we goed samenwerken, wat erg belangrijk is als je elkaar vierentwintig uur per dag ziet!´ vertelt Ria lachend.

Grote concurrentie van ketens, maakten dat Het Abcouder Kaasboertje langzaam van het Amsterdamse toneel verdween. Om in november 1989 definitief de deuren te sluiten van de allerlaatste winkel van Het Abcouder Kaasboertje aan de Eerste van der Helststraat in De Pijp. Daarvoor waren alle andere vestigingen al opgehouden te bestaan.

Reacties (1)

Kaasboertje in de kwakerstraat

Als kind logeerde ik bij m'n tante aan de Ronde Hoep in Ouderkerk
ik dacht , 4 dagen per week ging zij naar haar kaaswinkel"Het abcouder kaasboertje" aan de Kwakerstraat
en ik mee , als dorpsmeisje in de grote stad Amsterdam
Die kaaswinkel was van de eerste man , Reinier Kroon, van mijn tante, helaas veel te jong overleden. heb er vast nog ergens een foto van.

Clazien Middelbos-Rodenburg
,
3 aug 2013,19:43
Reacties (1)