Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Even de geur opsnuiven

Hoewel Joop sinds 2005 met pensioen is, mist hij zijn werk als schoenmaker soms nog wel. Hij zou het leuk vinden als hij nog één dag zou kunnen helpen "maar als ik zelf wat te repareren heb, mag ik in de winkel van mijn opvolger achter de machines zitten en het zelf doen, even de lucht opsnuiven! Het is een heel aparte lucht, een combinatie van lijm en leer."

Na een schoenmakersopleiding aan de 2e Technische School aan de Westerstraat moest Joop zijn dienstplicht vervullen (18 maanden plunjezakken stikken) en begon vervolgens in de zaak van zijn vader. Dat was niet altijd makkelijk, Joop wilde vernieuwingen en zijn vader wilde vasthouden aan de vertrouwde gang van zaken: "Toch was het een prima vent." Langzamerhand trok zijn vader zich terug, er kwamen nieuwe machines en er moest ook een naamswijziging komen, want oorspronkelijk is de achternaam van Joop en uiteraard die van zijn vader "Uytdebroek". Deze naam leidde tot heel veel gepest in de jeugd van Joop en toen hij merkte dat ook zijn dochtertje op de kleuterschool weer gepest werd met die naam, besloot Joop naamswijziging aan te vragen en werd het voortaan Joop Rijkenborgh. Vele jaren later - zijn vader was al boven de 70 - volgde vader zijn voorbeeld.

Midden 70-er jaren nam Joop de zaak over. Een tijdje verkocht hij nog tassen en lederwaren "maar we kregen het steeds drukker en als er dan een dame kwam die uitgebreid wilde zoeken naar een nieuwe tas, had ik daar vaak geen geduld voor". Dus spoedig beperkte hij zich tot reparaties en daar heeft hij altijd volop werk in gehad "ik had niet alleen buurtklanten, maar mensen van ver buiten de stad, er kwam zelfs iemand die in Parijs woonde en altijd zijn schoenen ter reparatie meenam als hij zijn moeder in Amsterdam bezocht".

In het algemeen is het financieel goed gegaan met de winkel, zelfs toen de buurt armer werd: "De gegoeden trokken weg en er kwamen veel buitenlandse mensen te wonen die minder te besteden hadden." Alleen toen in de 90-er jaren de BTW omhoog moest naar 171/2 %, was het een moeilijke tijd, volgens Joop is de animo om een schoenmakerij te beginnen toen drastisch afgenomen. Nadat in 2000 de BTW verhoging weer werd afgeschaft, ging het financieel weer veel beter. Desalniettemin was het niet eenvoudig om een opvolger te vinden. Met behulp van een gemeentelijk bemiddelingsbedrijf 'Renaval' is het in 2005 gelukt. "De jongen die er nu in zit (Achmet Sobücovali) is zó'n vakman."

Reacties