Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Loe Lap door Frits Slicht 8

Het snoepwinkeltje van mijn Opoe

Nasjen voor en halve cent

Een kort verhaal over het snoepwinkeltje van de Opoe van Loe Lap.

  • Uilenburgerstraat 1927 - - 

    Uilenburgerstraat 133, 135, 137 enz. (v.l.n.r.) met op nr. 135/137 de zaak van de gebr. De Lange in glas, porselein en aardewerk; daarnaast het tabak- en sigarenmagazijn van T. Posener; achter de huizen de pijp van een diamantslijperij.
    Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

Tante Pinnie

De opoe van moeders kant had een snoepwinkeltje in de Uilenburgerstraat, daar vrkocht ze snoepgoed voor kinderen. Ja, en ik had de bron, hè, ik kon grijpen zoveel ik wou, En later is dat een hele grote winkel geworden met kruidenierswaren en toestanden. Dat was Tante Pinnie, naast het Van Rosenthal-schooltje. Dus al die kinderen kwamen ’s morgens bij m’n opoe in dat winkeltje een stukkie nasj kopen van een halve cent en van een cent.

Soorten snoep

Ik kan me dat snoepwinkeltje nog goed voor de geest halen, hoor, want het heeft bestaan totdat ik een jaar of tien, elf was. Je had er duimdrop, koningsbroodjes, pijpies kaneel, pepermuntstokken, salmiakdrop, nogablokken. En op Koninginnedag verkocht ze klappertjes en vuurwerk. Ze was een hele struise vrouw. Ze had tweeëntwintig kinderen.

BRON:
Philo Bregstein en Salvador Bloemgarten (samenstellers) – Herinneringen aan Joods Amsterdam. (Uitgeverij De bezige Bij – Amsterdam, 1978)
Geplaatst met toestemming van Salvador Bloemgarten.

Bijdragen 
Reacties