Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Els van Wageningen 6 2

H.J. van de Kerkhof Passementen en Fourniturenwinkel

In heel Amsterdam enig in zijn soort

Ruim 70 jaar was de fournituren- en passementenwinkel van vader en zoon H.J. van de Kerkhof gevestigd in de Wolvenstraat 9-11. De derde generatie verplaatste de winkel in juli 2010 naar Elandsgracht 43.

H.J. van de Kerkhof Passementen en Fournituren

Het zag er even naar uit dat de bijzondere passementenwinkel van H.J. van den Kerkhof, sinds jaar en dag gevestigd in de Wolvenstraat op 1 februari 2010 na ruim zeventig jaar voorgoed dicht zou gaan. Van de Kerkhof, sinds 1938 gevestigd in de Wolvenstraat 9 en later uitgebreid met nr 11, had de grootste en meest unieke collectie passementen, textiel- en stoffeerderfournituren in Nederland. De reden voor deze onverwachte sluiting was dat de fundering van het winkelpand nr 9, een monument van 1680, dringend hersteld moet worden.

Passementerie

Een passementenwinkel ofwel passementerie… zou de huidige generatie nog wel weten wat dat mag zijn? Passementen zijn kwasten, kralenfranjes, kwastfranjes, meubelfranjes, chanettefranjes, plafondkoorden, marabout ( band om bijvoorbeeld stoelen af te biezen), jaquard-, goud- en paillettegalon, agrement (band om spijkers weg te werken) tressen, epauletten, sleutelkwasten ter versiering van het antieke kabinet, embrassen (gordijnophouders), paspels (omboording van knoopsgaten), soutaches (garneerband) etc., die vooral in de 19de maar ook in de 20ste eeuw de gordijnen, de sofa’s, de crapeaux, de lampenkappen, het uniform of de feestelijke kleding versierden. Ze waren van katoen, wol of zijde, met goud en zilver doorgewerkt en in alle kleuren. Als je je daarin specialiseert zoals vader en zoon Van de Kerkhof deden in hun twee winkels in de Wolvenstraat, blijken er tienduizenden soorten te zijn. Hun winkel was de enige op dat gebied in Amsterdam. Maar helaas… het zag er naar uit dat dat voorgoed voorbij was.

Familie van de Kerkhof

De groot- en kleinhandel in passementen werd in 1938 opgericht door Hendricus Johannes van de Kerkhof, geboren in het Duitse Duisburg. Hij begon aanvankelijk met een behangerij annex stoffeerderij, maar langzamerhand kwamen er steeds meer meubel- en kledingfournituren bij. In 1983 nam Van de Kerkhof jr. de zaak over. Uit alle delen van het land kwamen de klanten naar deze bijzondere winkel. Interieurdecorateurs, stoffeerders, confectiebedrijven, modeontwerpers, decorbouwers en kostuumontwerpers voor opera, ballet en toneel, maar ook veel particulieren die hun kleding, huis en haard wilden opfleuren met kwasten en franjes. Een sortering zoals die van Van de Kerkhof, zou nu nooit meer bij elkaar te brengen zijn. Gelukkig wilde Manuella Groot, een dochter van Van de Kerkhof, de winkel voortzetten, die vanaf juli 2010 gevestigd is op de Elandsgracht 43.

© Els van Wageningen - website winkelstories

Reacties (2)

met nobel in mijn nopjes

In principe worden reacties die de grenzen van de wet overschrijden en/of persoonlijk van aard zijn verwijderd. Dit staat ook in de disclaimer:

http://www.netpal.co.uk/resources/help/network-codes/

,
8 jun 2019,17:18

REACTIE VERWIJDERD

In principe worden reacties die de grenzen van de wet overschrijden en/of persoonlijk van aard zijn verwijderd. Dit staat ook in de disclaimer:

Beperking
Het Amsterdam Museum behoudt het recht om beledigende en/of volgens de redactie discriminerende opmerkingen en onnodig kwetsende reacties van de site te verwijderen zonder daar verder uitleg over te geven. Ook berichten of reacties die niet passen binnen de doelstelling van het buurtwinkelproject kunnen zonder opgaaf van reden verwijderd worden.

,
21 sept 2014,17:44
Reacties (2)