Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Buurtwinkels in Slotermeer

1 apr 2011 - 30 juni 2011

De tentoonstelling die in het Van Eesterenmuseum te zien was vertelt het verhaal van de Buurtwinkels in Slotermeer. De tentoonstelling laat zien hoe en waar stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897-1988) de winkels in Slotermeer plande.

De tentoonstelling
Cornelis Van Eesteren, architect en stedenbouwkundige, was een idealist. Hij wilde een grote wijk voor arbeiders bouwen, waarin mensen gelukkig konden worden. Daarom moest deze wijk anders zijn dan alle eerdere wijken in Amsterdam gebouwd. Slotermeer (1953) werd ruim opgezet en had heel veel bomen, struiken en parken. De woningen werden zo gebouwd dat ze een optimale bezonning hadden. En er moesten dichtbij de woningen voorzieningen worden gebouwd, zoals scholen, kerken, sportvelden én natuurlijk... winkels!

Buurtwinkels in Slotermeer zet de buurtwinkels in een stedenbouwkundige en architectonische context. De tentoonstelling laat zien hoe en waar Cornelis van Eesteren de winkels in Slotermeer heeft gepland. Hoeveel winkels kwamen er? Hoe werden ze ontworpen en waarom werden ze zo ontworpen?

Ook geeft de tentoonstelling een beeld hoe de winkels in de afgelopen ca. zestig jaar zijn veranderd. In het Buitenmuseum geeft de rondleiding door het beschermde stadsgezicht extra aandacht aan de buurtwinkels. Verschillende etalages roepen met historische afbeeldingen verdwenen winkels weer tot leven.

Bezoekersinformatie Van Eesterenmuseum
Vrijdag en Zaterdag van 11.00 - 17.00 geopend.
De architectuurwandeling start om 14.00.
Entree + rondleiding + Koffie/thee: 5,-
Kinderen t/m 12: gratis.
CJP, 65+, stadspas: 3,-

Van Eesterenmuseum