Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli 8

Buurtwinkelier bereikt bestemming

Zijn devies: Altijd bereid zijn te helpen en altijd vriendelijk groeten met ‘dag buurman'.

Kleuter zijn en weten wat je wilt worden? Huseyin Akbiyik wist het zeker. Hij wilde later een kruidenierswinkel. Zijn ouders begonnen in 1970 een levensmiddelenwinkel in de handelsstad Kayseri, Midden-Turkije. Moeder hielp in de zaak maar besteedde ook aandacht aan haar vier kinderen. Die speelden rondom haar rokken. De spelletjes die ze verzon hadden iets met de winkel te maken. Steeds iets anders. Kleine dingetjes. Wanneer andere kinderen op straat voetbalden, zwaaide de kleine Huseyin daar met een echte bezem. Hij werd een expert in blikjes opstapelen, vakken schoonmaken, in fruit uitzoeken. Hij leerde alle groente- en fruitsoorten kennen. “Het was een enorme leerschool. Ook sociaal gezien. Spelenderwijs oefende ik contacten te leggen met allerlei mensen,” vertelt Huseyin.

Opgroeiend, puber wordend, ging hij buiten schooltijd met vader op stap. Voor de inkoop. Hij mocht bestellingen plaatsen en leerde met geld omgaan. Jong nam hij een kijkje in de wereld van volwassenen. Huseyin studeerde economie en wist: “Ik begreep steeds beter dat winkelier-zijn mijn bestemming is.”

Najaar 1988 komt de 24-jarige Huseyin naar Nederland en vindt werk op de bloemenveiling in Aalsmeer. Hij bewaart zijn ideaal en spaart geld voor een eigen zaak. Familieleden lenen hem wat. Op 18 oktober 1993 opent Huseyin zijn levensmiddelenzaak HELAL ET GIDA, Pretoriusstraat 34, Oost. Het begin is moeilijk. Mensen kennen hem niet. Maar zijn devies: altijd bereid zijn te helpen en altijd vriendelijk groeten met ‘dag buurman'. heeft succes. Klanten komen uit de Transvaalwijk, uit Centrum en Diemen. Restauranthouders zijn trouwe klanten. Sinds 2007 is broer Oktay bedrijfsleider in zijn tweede winkel in West.

Huseyin is getrouwd. Hij heeft drie kinderen. De jongste, bijna een jaar, heet Meryen Maria. Merve, de oudste, zit op school. Zij helpt soms in de winkel. Huseyin is terecht trots op haar. Het is de derde winkel-generatie. Hoe zou zij het werken in de winkel vinden?

Reacties