Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Voorwerp 8 1

Houten rollade op schaal

wat zat er in deze rollade?

Op Overtoom 509 zat de firma F. Marjot. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een enorme houten rollade (van meer dan een meter breed) terecht gekomen met op het bestek naam en adres van het bedrijf. Restaurator Paul Born van het Amsterdam Museum, die het object gereed heeft gemaakt om in de tentoonstelling Buurtwinkels te exposeren, vermoedt dat de rollade bestemd was om op een bakfiets te plaatsen. De houten rollade kan open en de binnenbak is bekleed met zink. Wellicht werden er vanuit de rollade worsten of andere vleeswaren verkocht.

Wie weet meer van dit object?

Reacties (1)

Rollade op de Overtoom?

Mijn oud-tante Corrie Pol, die opgroeide in een slagerij op de Overtoom 29, schreef me: ‘ik heb contact gehad met Corrie te Rele wiens vader een kruidenierswinkel had op Overtoom 427. Corrie is een paar jaar ouder dan ik. Ze kan zich geen slagerij Marjot herinneren. Wel waren er 2 slagerijen wat verderop.
Een heette Hartog en de andere Veen. De laatste was een klein slagerijtje mogelijk tegenover de Overtoomse Sluis, waar de winkels en woningen zijn afgebroken voor de vestiging van de Autopon.
Corrie zei wel meteen bij de naam F. Marjot. Dat is Fred Marjot die had een slagerij op de Willemsparkweg waar ze als kind wel eens was geweest. (Zou de vader van Fred dan misschien een zaak gehad hebben op de Overtoom, vraag ik mij af, misschien als voorganger van Hartog of Veen?) De rollade kon Corrie zich ook niet herinneren.’

,
2 mei 2011,0:25
Reacties (1)