Brood als een wolk
Het maken van Turks brood duurt twee keer zo lang als Nederlands bood, maar toch is de prijs lager
Tamer Kürk combineert zijn belangstelling voor het ondernemerschap met zijn mensenkennis. Hij heeft als toekomst wens; de leerlingen van de bakkersopleiding de kunst bijbrengen van Turks brood maken, want Turkse bakkers zitten te springen om vakbekwaam personeel
-
meel bezorging bij bakkerij waar Tamar Kürk werkt -
Foto april 2011 door Dineke Rizzoli
Als scholier wist Tamer Kürk al dat hij het leuk vond om handel te drijven; hij verkocht video films aan zijn klasgenoten. Tegelijkertijd had hij zijn zinnen gezet op een beroep met veel sociale contacten. Het was dus niet zo gek dat hij na de L.T.S. en het V.H.B.O. de opleiding Sociaal pedagogische Hulpverlening ging doen, ook nog een jaartje PABO volgde, maar uiteindelijk heel gevarieerde beroepen heeft uitgeoefend.
Na het afronden van zijn opleidingen heeft hij 2 jaar samen met zijn broer een speelgoedwinkel in Amsterdam West gehad, een succes is dat niet geworden. Vervolgens heeft hij heel wat jaren gewerkt als beveiliger, eerst op Schiphol en later in een Asiel Zoekers Centrum. Daar kwamen de vaardigheden - zoals goed luisteren - die hij geleerd had op de SPH goed van pas. Terugkijkend zegt hij ; " ik heb daar heel veel mensen kennis opgedaan, geleerd om de verschillen te zien tussen Afrikaanse culturen waarvan ik eerst dacht dat het een pot nat was en vooral leren beseffen dat ik zelf totaal niets te klagen heb als je ziet hoeveel problemen andere mensen hebben".
Javastraat
Via een neef - veel familieleden zitten in het bakkersvak- kwam hij in april 2000 in de Javastraat terecht om daar een bakkerij te beginnen. "Er hing toen nog een nostalgische geest in de straat, heel veel hoge bomen op de stoep, het wegdek dat omhoog gedrukt werd door de boomwortels, het had wel wat. Nu moet er weer meer ziel in de straat komen ".
Tamer Kürk heeft het broodbakken van zijn neef geleerd, hij staat inderdaad deeg te kneden en achter de ovens, maar hij heeft ook de leiding van de winkel, besloot het assortiment uit te breiden en overdag te bakken. "Het moet komen van het verse,warme brood , dat verleidt de mensen.Voor een bakker begin ik dan ook laat, pas tussen 5 en 6 uur 's ochtends, we bakken Surinaamse puntjes, meergranen brood voor de Hollanders en Turks en Marokkaanse pida, want we hebben graag gemengd volk in de winkel".
Pida is altijd wit brood, met sesamzaad. Alleeen tijdens de Ramadan wordt er eigeel en migelin zaad aan toegevoegd. Het verschil met Marokkaanse pida is dat dat brood een knapperige korst heeft. Het maken van Turks brood is arbeids intensief, het deeg wordt met de hand gesneden, op de plank gezet in de rijs kast, na een tijd wordt het genageld (vorm gegeven) en opnieuw in een andere kast gezet om te rijzen en via een inschiet apparaat komt het in de oven terecht. "Turks brood is zo zacht dat je het niet kan laten opbollen in een machine,er zit heel veel water in. Het moet een heel luchtig brood zijn zodat je een heel brood in je eentje kunt opeten. Net als stokbrood moet je het eigenlijk dezelfde dag eten, het is voor Turkse mensen het dagelijks brood, Hollandse mensen kopen het vaak voor een feestje. Een goed Turks brood is als een wolk, wit en luchtig".
De klantenkring
In de ruim 10 jaar dat bakker Kürk in de Javastraat zit heeft hij de omgeving zien veranderen van een wat volkse buurt tot een buurt die ook yuppen trekt. Door de grote verbouwing van de straat een jaar of 3 geleden zijn veel klanten die nog vanuit Almere,Lelystad naar de Javastraat kwamen afgehaakt. De mensen uit de buurt zijn echter klant gebleven; "Hollandse klanten zijn trouw, die gaan niet voor 10 cent goedkoper naar een andere bakker. Maar in het algemeen moeten de oude buurtbewoners wel op de dubbeltjes passen, de koopkracht in West is beter. "
Veel klanten die al 10 jaar komen kent men bij naam in de bakkerij en het is vanzelfsprekend dat er voor buurtgenoten die overdag werken postpakketjes worden aangenomen en dat mensen desgewenst een praatje kunnen maken. De bakker verzorgt tevens bestellingen en levert aan bedrijven. Zijn wens is dat er ook gerenomeerde winkel ketens als de Hema en C & A in de buurt komen; "grote namen trekt klanten en gemengd publiek, nu lijkt het hier nog wel een beetje op de zwarte markt".
Bijdragen
Reacties