Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Signe Brouwer 8

Superverse en gezonde vissen bij Fishes

'Wilde zalm is onze specialiteit'

Je zou er bijna aan voorbij lopen: de smalle strak vormgegeven winkel Fishes, maar binnen in de gekoelde vitrines glanzen de vissen je tegemoet; een teken van versheid. De zalm heeft een warme, diep oranjeroze kleur.

Fishes is in 2002 opgericht door Bart van Olphen, van oorsprong kok voor een driesterrenrestaurant in Parijs, waar zijn passie voor kwaliteitsvis begon.
Intussen is er een tweede zaak in Amsterdam bijgekomen en 3 Fishes winkels in Utrecht.

Duurzame Vis met MSC keurmerk

Aanvankelijk is Fishes begonnen als gewone luxe viswinkel, maar geleidelijk aan kregen ze een heldere kijk op de manier waarop vis gevangen kan worden. De tijd was rijp voor duurzaam gevangen vis. Ook steeds meer consumenten worden zich dan bewust van de voordelen van duurzame visserij en gebruiken de VIS wijzer (van Stichting de Noordzee en Het Wereld Natuur Fonds) om een duurzame keuze te kunnen maken.

Zo besluiten ze om zich puur te gaan richten op duurzame visserij; geen overbevissing meer maar kleinschaliger vangsttechnieken met respect voor het zeeleven; de visstand, de zeebodems, koraalriffen, planten en vogels.
Bij niet MSC-gecertificeerde visvangst is er vaak sprake van overbevissing waardoor vissoorten dreigen uit te sterven. Er is veel bijvangst van onbedoelde vissoorten, dolfijnen en zeehonden. De gebruikte bodemtrawls (sleepnetten die met kettingen over de zeebodem worden getrokken) beschadigen de zeebodem en zo ook het natuurlijk evenwicht.

Het MSC keurmerk is het enige betrouwbare keurmerk dat een duurzame visserij waarborgt. Zo zijn aanduidingen als ‘dolfin safe’ geen garantie voor dolfijn veilige vistechnieken.
In het begin bleek het aanbod van duurzaam gevangen vis nog niet zo groot. Daarom ging Bart van Olphen zelf actief op zoek naar duurzame visserijen over de hele wereld. Als pionier bezocht hij authentieke kleinschalige visserijen die nu MSC-gecertificeerd zijn.

Ook kun je bij Fishes biologische kweekvissen kopen (met het Nederlands EKO keurmerk, het Engelse ‘Soil Association Organic Standard’ of het Duitse ‘Naturland’): zonder kunstmatige toevoegingen aan het voer en geen gebruik van medicijnen, groeihormonen en chemische kleurstoffen. De vissen krijgen veel tijd om rustig uit te groeien, waardoor smaak en kwaliteit beter worden.

Wilde Zalm uit Alaska

Fishes verkoopt verschillende soorten wilde zalm uit Alaska, dat een goed en gecontroleerd visserijbeleid heeft (MSC-waardig).
Zo komen de Keta- en King zalm uit de rivier de Yukon, gevangen door de Yup’ik Eskimo’s.

Zalm wordt geboren in rivieren, waarna de kleine zalmpjes naar zee zwemmen. Zodra ze zout water proeven gaan ze pas eten (plankton en kreeftjes, waardoor hun mooie kleur ontstaat). Ze blijven dan 4 à 6 jaar op zee om vervolgens terug te keren naar de geboorterivier, waar ze hun eitjes leggen (gemiddeld 1 keer in hun leven). De zalm heeft de beste kwaliteit en vetgehalte (gezonde omega 3-vetten) bij terugkeer naar de rivier waar de zalm gevangen wordt: van half juli tot eind augustus. Met drijvende netten vanuit lokale kleine bootjes. Voor andere zalmsoorten gelden andere seizoenen.

Assortiment en ‘Foodmiles’

‘Voedselkilometers’ worden berekend aan de hand van Co2 uitstoot van de vissersschepen en de transportmiddelen. Dus hoe dichterbij de vis gevangen is, hoe minder brandstofverbruik.

Rode Poon, Slibtong en Makreel komen uit de Noordzee en de N-O Atlantische Oceaan (Engeland, Denemarken, Nederland, Frankrijk) en wordt aan wal gebracht door Nederlandse Urker vissers.
Makreel wordt gevangen met de vislijn vanuit kleine open vissersbootjes.
Verder verkoopt Fishes ook schaal-, en schelpdieren uit de Oosterschelde, de Middellandse Zee en langs de kust van Normandië. Zoals mosselen, oesters, alikruiken en venusschelpen.

Romantiek, Passie en Eerlijke Handel

De kleinschalige visserijen waar Fishes mee samenwerkt roepen romantische beelden op. Door deze samenwerking weet je altijd waar deze vis vandaan komt. De vissers krijgen een goede prijs en continuïteit. Intussen heeft Fishes een toonaangevend handelsmerk voor duurzame MSC vis ontwikkeld en verkoopt ook visproducten aan groothandel en supermarkten.
Onlangs heeft Fishes opnieuw een prijs ontvangen voor duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, deze keer voor het ‘Fishes Kookboek’.

Reacties