Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Jan Wiebenga 8 1

Een verdwenen melkzaak

In de Spaarndammerstraat 46 was de melk- en zuivelhandel van Jan en Afra Hesp Gevestigd. Jan Hesp kocht deze zaak in april 1965 van de heer Lieftink. Jan had in het eerste jaar de hulp van zijn zus Rietje Hesp. Bij zijn huwelijk in 1966 werd Rietje vervangen door Afra Vestering, zijn vrouw.

“Zegt u het maar, mevrouw” Deze vraag aan de klant ligt Jan Hesp in de mond bestorven. En de volgende mijmering heb ik meerdere malen uit zijn mond mogen noteren: “Je kan het je haast niet meer voorstellen dat je in zo’n klein zaakje van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig was.” Voor zessen in de morgen werd melk, vla, yogurt en koffiemelk voor de deur gezet door een leverancier. Dat werd dan door Jan verdeeld tussen de winkel en zijn, in eerste instantie een melkkar en later de VWbus, waar hij zijn wijk mee bediende. Alles zat toen nog in flessen. Sporadisch kwamen verpakkingen van karton voor. ’s Morgens deed Jan de melkwijk. De VW-bus was echter ook beladen met andere levensmiddelen. Daardoor was hij pas in de middag met zijn wijk klaar. Dan had hij nog allerlei bestellingen klaar te maken die dezelfde dag nog bezorgd moesten worden. Die bezorging ging tot aan de voordeur, die zich vaak op driehoog bevond. Kratten bier, yogurt en vla, dozen met levensmiddelen, alles voor de eerste levensbehoefte sjouwde Jan dan trap op, trap af. Vaak, en vooral op de zaterdag, was hij daarmee tot in de avond mee bezig.

“Anderhalf ons oude kaas graag” was een véle malen gestelde vraag aan Afra Hesp, waaraan zij graag voldeed, ondertussen het laatste nieuws uit de buurt aanhorend. Afra stond de hele dag in de winkel de dagelijkse klanten te bedienen. Klanten die elke dag kaas, ham, worst, enz. kwamen halen. In de winkel waren tevens tientallen andere levensmiddelen verkrijgbaar. Bijzonder in die tijd was, dat zij ook nog losse melk verkochten. De melk werd dan uit een volle melkbus opgeschept met een maatbeker, en in een door de klant meegenomen pannetje geleegd. In dat opzicht waren zij echt de laatsten met deze service aan de klanten. De bestellingen per telefoon werden ondertussen door Afra genoteerd en al zoveel mogelijk door haar klaargezet voor de middag. Na sluitingstijd werd de winkel nog eens grondig schoongemaakt.

De zaak heeft bestaan tot juli 1974. De komst van de cash en carry zaken heeft Jan en Afra Hesp de das om gedaan. Deze zaken gingen met veel artikelen dik onder de prijs zitten. Omdat Jan zijn zaak nog met enige goodwill had gekocht maar door de sluiting daar niks van terug zag kreeg hij ook nog eens een financiële schop na!

Gepubliceerd: 8 augustus 2008

Reacties (1)

Klimaatvriendelijke melk- en kaaswinkel moet weer terug komen!

Wat een heerlijke sfeer met dit soort winkels die nog niet aan onzinnig verpakkingsmateriaal deden. Mag van mij weer terug komen en noem het dan klimaatvriendelijk voor de wereld en je krijgt weer veel nieuwe blijvende klanten.

Suz Vestering
,
11 feb 2019,20:00
Reacties (1)