Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: AM-Annemarie de Wildt 8 1

De eerste supermarkt

Schaalvergroting in het winkelbedrijf

In 1953 kwam de eerste echte supermarkt in Amsterdam (en Nederland). H. van der Weijden, bedrijfsleider van de Coöperatieve Inkoopsvereniging Amsterdam, was in de Verenigde Staten geweest en kwam terug met enthousiaste verhalen over Amerikaanse supermarkten.

Een aantal winkeliers uit de buurt werd aandeelhouder in de nieuwe supermarkt op de hoek van de Kinkerstraat en Bilderdijkstraat. De zaak was maar liefst 400m2 groot, met 30 meter koelkasten, vijf kassa’s, 200 mandjes en 25 winkelwagentjes. Op 8 mei 1953 ging de supermarkt open. Van der Weijden had zeer gunstige aanbiedingen en de mensen stonden in rijen voor de winkel. Dirk zag met lede ogen aan hoe hij overtroefd werd.

Prijzenoorlog
Maar de aandeelhouders/winkeliers waren niet gelukkig met het succes. Hun klanten gingen naar de nieuwe supermarkt en kochten daar producten tegen prijzen die voor de boze winkeliers inkoopsprijzen waren. Aangezien zij de aandeelhouders waren konden ze Van der Weijden dwingen om zich te beperkingen met zijn aanbiedingen. De klanten bleven weg en de zaak ging failliet. De investering van 267.000 gulden was verdampt tot een failliete boedel die getaxeerd werd op 33.000 gulden. Van den Broek kreeg een garantie van zijn vader en wist de zaak over te nemen voor de taxatieprijs, hij kon het huurcontract overnemen en vlak voor de jaarwisseling ging de Supermarkt weer open maar nu met Dirk van den Broek op de witte gevel.

Innovatie
Dirk bleef telkens iets nieuws bedenken voor zijn winkel, zoals de kassa met draaischijf, waardoor de caissière alvast aan de boodschappen van de volgende klant kon beginnen, terwijl de eerste nog aan het inpakken was.

Annemarie de Wildt

maart 2011

bronnen: ongepubliceerde biografie van Dirk van den Broek en gesprek met Dirk van den Broek jr. december 2010 en http://www.rijnen.nl/dirkvandenbroek

Reacties (1)

OPROEP. wie heeft..........Dirk van den Broek

De site over de historie van Dirk van den Broek is verhuist naar
http://www.dirkvandenbroekhistorie.nl

Wie heeft er nog foto's of verhalen ?
mag ook van Dirck III, Dirck Dirckz restaurants, D-reizen, Digros, Dirkson

luc rijnen
,
15 okt 2011,17:12
Reacties (1)