Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhalen van Vroeger 5 april 2011

Dinsdag 5 april werd de tweede bijeenkomst in een reeks rond verhalen van vroeger gehouden. Tijdens deze bijeenkomst zijn leerlingen (2e klas VMBO) van het Montessori College Oost in gesprek gegaan met oudere buurtbewoners over buurtwinkels van vroeger.

Het gesprek vond plaats in de buurtlocatie van het Amsterdam Museum in Amsterdam - Noord. Hieronder het verslag van Melody Atmodimedjo en Sharaine Jubitana.

Vandaag zijn wij in Amsterdam Noord om te praten met ouderen over de tentoonstelling 'Buurtwinkels' van het Amsterdam Museum.

Eerst hadden wij een kennismaking en een lunch met de medewerkers van het Amsterdam Museum.
Tijdens de lunch werd ons verteld wat we zouden doen deze middag. Ze vertelden ons dat wij een aantal ouderen zouden gaan interviewen over oude buurtwinkels in Amsterdam Noord.
We hebben eerst een woordweb gemaakt over winkels, met behulp van dit woordweb hebben wij elk een tiental vragen gemaakt.

Rond een uur of twee kwamen de ouderen binnen en kregen we koffie en gebak. Vervolgens hebben we wederom een kennismakingsrondje gedaan en zijn we begonnen met interviewen.
Het interview ging over van alles en nog wat. Zo vertelden de ouderen over hun buurt waar zij zijn opgegroeid zoals de Jordaan.
Ook vertelden waar ze nu wonen in Amsterdam Noord en wat ze leuk vonden van vroeger en over de winkels en de kappers.
In het gesprek gaven zij ook aan dat in het pand vroeger een beddenzaak was gevestigd.
Op de tafel lagen een aantal afbeeldingen en voorwerpen van vroeger, de ouderen herkenden onder andere de zeep die ze vroeger zelf gebruikten om hun kleding te wassen.
De ouderen reageerden erg enthousiast op onze vragen die wij hun stelden.

Wij hebben onder andere de volgende vragen gesteld:
Wat was uw favoriete winkel? De dames gaven aan dat ze vaak naar de melkboer gingen genaamd de Familie Jonker en naar Burger, dat was vroeger een woning inrichting zaak was. Deze twee zaken waren hier ongeveer 15 jaar geleden gevestigd.
De dames wonen hier allemaal nog maar zijn hier niet allemaal opgegroeid. Ze gaven wel aan dat dat sinds zij hier wonen er veel zaken zijn weggegaan en dat er veel is veranderd.
Een van de dames was erg actief in de buurt, ze zorgt goed voor haar wijk en is hier veel bij betrokken. Ze woont dan ook al 35 jaar in de buurt.
De ouderen vonden dat de winkels vroeger heel gezellig waren en ouderwets maar dat het nu niet meer zo is.
Ze vertelden ook dat ze elke week naar de kapper gingen om hun haar te laten doen en dat koste rond de 20 à 25 Gulden.
De laatste vraag die wij stelden was welke winkel ze graag terug wilde hebben. Het antwoord was dat zij weer graag weer een melkboer, fietsenmaker en een drogist wilden hebben.

Wat vonden wij zelf van de interviews?
Wij vonden het erg leerzaam we kregen veel te horen over hoe het vroeger was in Amsterdam Noord. Het viel ons ook op dat zij veel leuke herinneringen hadden van de buurt en de winkels en dat ze graag de winkels terug wilden.
De ouderen vertelden wel heel veel en dwaalde af en toe af van het onderwerp en de vragen die wij hen stelden.

Samengevat vonden wij dit een leuke middag om dit mee te maken.

Reacties