Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Gijs de Rooij door Marella Karpe 8 1

Een goede slijterij zou niet verkeerd zijn

Gijs de Rooij mijmert over het soort winkels dat hij graag in de Javastraat zou willen zien.

In 1953 werd Gijs de Rooij geboren in de Javastraat en hij heeft er zijn hele werkende leven doorgebracht. Hij zag vroeger de Javastraat als een heel fijne winkelstraat en verwacht dat het weer opnieuw een levendige straat wordt.
Nu is hij echter nog een beetje jaloers op de Haarlemmerstraat waar zoveel leuke ,kleine winkels zijn; "ik mis hier b.v. nog een winkel met snuisterijen en kado's of een hobby winkel, een zaak voor goeie kinderkleding hier en een goede slijterij zou ook niet verkeerd zijn."

Gijs de Rooij komt uit een familie van kasteleins; zijn grootvader vaderszijde had een café op het Dapperplein, zijn grootvader moederszijde een café in de Sumatrastraat en zijn vader begon voor de oorlog een café op de hoek van de Sumbawastraat en de Javastraat. Na de oorlog begon zijn vader het café op de hoek van de Javastraat en de Celebesstraat waar Gijs nog steeds de nering drijft. "Weet je dat dit café gebouwd is als stations koffiehuis , zo rond 1900 ? Het station lag toen hier voor de deur, de treinen reden op straat niveau en er was een luchtbrug tussen de van Swindenstraat en de Javastraat voor de voetgangers. Aan het hoge plafond kan je nog zien dat dit café bij een station hoorde
Gijs woonde als kind in een woning aan de overkant, boven De Spar supermarkt. Hij herinnert zich nog allerlei winkels;" een broekenkoning, een winkel voor werkmanskleding, een KLM winkel, een apotheek, kinderkleding winkel Mardi, de wolwinkel van de dames de Bie, een tassenwinkel, drie schoenenwinkels, lunchroom 'het Vogeltje', een snackbar die gespecialiseerd was in ijstaarten, het was hier bekender dan de P.C.Hooftstraat".

Gloriejaren
Volgens Gijs de Rooij was de Javastraat vooral beroemd om zijn slagerijen: omdat de straat zo dicht bij de Veemarkt en het abattoir was waren er wel 7 slagerijen die allemaal goed waren en ieder hun eigen specialiteit hadden. Er waren een paar grote winkels zoals de Gruijter, Jamin en de Veenendaalse, maar de kleine winkels vormden het hart van de straat. "Alle winkels hadden etalages die 's avonds verlicht waren, de kledingzaken veranderden die per dag en bij Pepping lag het vlees er zo mooi bij dat je er honger van kreeg. Het was gewoon een uitje om etalages te bekijken. In de Celebesstraat- waar toen ook veel winkels waren - had je een sjieke hoedenwinkel, als daar maar een straaltje zon naar binnen kwam haastte de eigenaresse zich om de hoeden af te dekken met papier, dat vonden wij als kind ook leuk om naar te kijken".
In zijn beleving was de Javastraat een amicale buurt, waar mensen veel op straat zaten en er veel buurtverenigingen waren.Hij vertelt dat in zijn café nog steeds een kaartclub, een vis club en een biljartclub bijeenkomen. Vroeger kwam er dikwijls een drumband door de straat en werden er straat evenementen georganiseerd voor de kinderen. In de tijd dat de donderdagse koopavonden opgang maakten kwamen de winkeliers tussen 6 en 7 in het café van Gijs een borreltje drinken en de gang van zaken in de buurt met elkaar bepraten.

"En nog steeds is dit een echt buurtcafé, waar de mensen die hier in de buurt wonen komen om te kletsen ".

Reacties (1)

Re: werk in javastraat

andre:

ik ben opgegroeid in de dapperbuurt mijn opa en oma woonden in de madurastraat mijn opa had en oliekar voor zijn deur familie ris tegen over
lith de groentenman ik kreeg altijd op zondag zakgeld dat werd meteen tegen over het cafe gijs de rooij opgemaakt bij de snoepstal bij het viadukt ik kan mij veel winkels herinneren schep gravensteijn zaane en ik heb zelf gewerkt vanaf mijn 15 e jaar bij kalshoven tegenover de vollendammer visboer later bij bijl in de sumatrastraat naast van raaij ik ben zelf op zoek naar en boek over de buurtwinkels in amsterdam indische buurt verder geweldige tijden daar meegemaakt

,
30 apr 2011,15:45
Reacties (1)