Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Nieuws 1

Buurtwinkels in het Theo Thijssen Museum

De laatste tentoonstelling in de buurtwinkel-estafette is gereed. Op 8 april opende burgemeester Eberhard van der Laan de Buurtwinkeltentoonstelling van het Theo Thijssen Museum aan de Eerste Leliedwarsstraat 16.

Van 1878 tot 1884 was daar de schoenwinkel en schoenmakerij van de vader van Theo Thijssen. Voordat de burgemeester het lint doorknipte, werd voorgelezen uit Kees de Jongen. Een prachtig fragment waarin Kees droomt hoe hij er na de dood van zijn vader voor zal zorgen dat de zaak er weer bovenop komt.

Burgemeester van der Laan was bij zijn chauffeur te rade gegaan en kwam met mooie verhalen over de kleine winkels in de buurt. Puur Mokum zong Jordaanliederen. Het leek wel een oproer in de afgeladen Leliedwarsstraat, grapte Van der Laan.

Voor het Theo Thijssenmuseum is deze tentoonstelling de grootste die ooit gemaakt is. Het winkeliersleven in de Jordaan in de afgelopen anderhalve eeuw wordt getoond in het museum zelf. In de straten erom heen zijn in de etalages van (voormalige) winkels borden met foto’s en tekst aangebracht. Tot en met 27 november is de Nieuwe Leliestraat daarmee weer even ‘de Kalverstraat van de Jordaan’, zoals de straat in de 19de eeuw genoemd werd.

Buurtwinkels in de Jordaan
Theo Thijssen Museum
Eerste Leliedwarsstraat 16
Amsterdam

Openingstijden donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. Voor groepen ook op afspraak, tel. 020-4207119 of Jan Carmiggelt, tel. 020-6715579. Toegang 3 euro.