Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

J.C. IJkhout Tobacconist

Het oudste sigarenwinkeltje van de Kalverstraat

Het oudste sigarenwinkeltje van de Kalverstraat sinds 1834 is niet meer. In november 2009 werd door de nieuwe eigenaar het oude interieurtje gesloopt om ruimte te maken voor de zoveelste souvenierswinkel.

De ondergang van de op een na oudste sigarenwinkel

Het piepkleine sigarenwinkeltje van J.C. IJkhout, sinds de oprichting op de hoek van de Kalverstraat en de Sint Luciënsteeg, viel nauwelijks op temidden van de overweldigende hoeveelheid kleding- en schoenenwinkels in de Kalverstraat. Het was niet de oudste sigarenwinkel van Amsterdam, dat is Hajenius (1826) op het Rokin. Wel was het de oudste winkel van de Kalverstraat. In het uitgesleten granito stoepje bij het entree, waar ontelbare sigarenliefhebbers hun voetstappen hebben liggen, is nog net de naam te lezen van één van zijn opvolgers rond 1900, Joh. Kesting & Co. In de jaren veertig werd J.C. IJkhout eigenaar. Ger Hoenson kwam eind jaren zestig bij hem in dienst en is sindsdien al meer dan veertig jaar hét vertrouwde gezicht achter de toonbank.

Het gesloopte oude interieur

De twee ruime etalages ter weerszijden van de ingang op de hoek, staan in geen enkele verhouding tot de afmetingen van het winkeltje zelf, waar hoogstens vier klanten kunnen staan. De oorspronkelijke winkelpui moet rond 1900 vervangen zijn door een Jugendstil pui. In een zwarte glazen rand boven de etalage staat in vergulde letters: Geïmporteerde Havana Sigaren. In de muur boven de ingang is een nisje met een beeldje van een Moor met tulband en sabel, met een door de vorige eigenaar toegevoegde nieuwe tabakspijp in zijn hand. Het pand is een Rijksmonument en zou dateren uit het begin van de 18de eeuw. Verder is er over het monument weinig bekend. Wel is er alles aan gedaan om dat wat er nog van rest verder te ontsieren. Zo zit er uitgerekend vlak naast dat fraaie beeldje een alarminstallatie en erboven een lelijke schijnwerper. In de etalages was een grote collectie sigaren uitgestald, waaronder Amsterdamse Cigarillo’s, Amsterdamse Rokertjes van Vorstenlander en Real Cuba Cigars.

De zoveelste souvenierswinkel

Verder verkocht Ger Hoenson sigaretten, pijptabak, aanstekers van Dunhill en Zippo, tabakspijpen o.a. die van Royal Dutch, horloges(!), souveniers, versnaperingen en veel grappen. Want alleen leven van de verkoop van tabaksartikelen kon allang niet meer sinds de waarschuwing dat ‘Roken u en anderen ernstig in gevaar brengt’. Daarom werd In november 2009 door de nieuwe eigenaar het interieur van deze oudste nog bestaande sigarenwinkel in de Kalverstraat gesloopt, om ruimte te maken voor de zoveelste souvenierswinkel. Ger Hoenson werkt hier nog twee dagen per week.

©Els van Wageningen website winkelstories

Reacties