Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Als ik naar de moskee ga, gaat de winkel dicht

De winkel van de Al Kabir moskee

Vanaf het begin was er een winkel in de moskee Al Kabir aan de Weesperzijde 76. Maar dat wisten alleen de moskeegangers. Sinds 2009 staat de deur naar buiten open.

In december 2007 nam Achmed Almoussati (Fes 1-1-1955) de winkel over. In 2009 werd de binnendeur naar de moskee dichtgemetseld. De winkel werd vanaf de straat toegankelijk en herkenbaar aan het kenmerkende rek met groentekistjes. Achmed verkoopt groenten, couscous, allerlei kruiden en specerijen. Voor de liefhebbers is er kamelenmelk. Die komt van een boerderij in Friesland en zijn pakken kamelenmelk zijn onderdeel van de boodschappenspeurtocht in de tentoonstelling Buurtwinkels. Volgens Achmed is de melk erg goed voor de maag, een soort medicijn. En dan is 3,50 voor een halve liter eigenlijk niet zo veel.

Goedkope olijven

Ik woon zelf aan de Weesperzijde en koop soms bij hem op zondag, als mijn eigen groenteboer op de Wibautstraat dicht is en ik geen zin heb naar Albert Heijn te gaan. Mijn ´vergeten boodschappenwinkel´. Achmed is een buitengewoon vriendelijke man, die vanachter zijn raam een goed zicht heeft op de Weesperzijde. “Er wonen hier veel rijke mensen, die laten de Albert Heijn bezorgservice komen”. Terwijl zijn prijzen toch lager liggen dan de Albert Heijn, 3,25 euro voor een kilo olijven bijvoorbeeld.
Achter in de zaak, boven de planken met Coca Cola, staan in blauw papier verpakte suikerbroden. Smaakt het anders dan gewone suiker? Absoluut beter, vindt Achmed. Hij vertelt dat de suikerbroden ook vaak meegenomen worden als cadeau. Marokkaanse vrouwen nemen zelfgebakken koekjes mee en mannen een suikerbrood. Ik heb wel eens van een andere winkelier gehoord dat mensen de broden soms komen ruilen als ze bij een bruiloft of begrafenis een grote voorraad gekregen hadden.

Werk is werk

Almoussati kwam in 1979 naar Amsterdam. Eerst werkte hij bij het bedrijf CTH bij de Veemarkt, waar vlees verwerkt werd voor hondenvoer. "Ook varkensvlees?" vraag ik. "Werk is werk", antwoordt hij. Hij ging mee toen het bedrijf naar Almere verhuisde. Almoussati is blij weer terug te zijn in Amsterdam. Voor nare dingen zoals voorbijgangers die boos naar binnen kijken, sluit hij zich af. "Het is beter om te praten en te lachen dan om chagrijnig te zijn". Voor een gelovig moslim als Almoussati is het ook prettig dat hij vijf keer per dag naar het gebed kan. Dan sluit hij de winkel af met een stevig hek, maar het groenterek blijft staan. Laat er eens een zwerver een appel meenemen. Daar kan Almoussati niet mee zitten.

Annemarie de Wildt april 2011

Reacties (1)

blij

ik woon ook in de weesperzijde ik ben heel blij met hem ik vind alles wat ik nodig heb ook is er verse groente en fruit en dat proef je gewoon

anoniem
,
28 nov 2014,20:29
Reacties (1)