Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verslag 8

Verhalen van Vroeger bijeenkomst 26 april 2011

1 jan 1970 - 1 jan 1987

Dinsdag 26 april vond er weer een ‘Verhalen van Vroeger’- bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn leerlingen (2e klas VMBO) van het Montessori College Oost in gesprek gegaan met oudere buurtbewoners over buurtwinkels van vroeger.
Het gesprek vond plaats in de buurtlocatie van het Amsterdam Museum in de Javastraat in Amsterdam-Oost. Hieronder het verslag van Oumaima Asirhane, Jairo freddy Guachamin, Eren Ugurlu en Tugay Erdogan.

We vonden het echt gezellig om te praten over geschiedenis van vroeger en over de winkels.
We hebben bijvoorbeeld geleerd dat de Hema op de middenweg de oudste Hema is.
Het betalen van vroeger was contant, nu kan je gewoon pinnen. Vroeger waren er ook veel wolwinkels en nu heb je gewoon winkels waar je kleding kan kopen.
Bernadina had vroeger een eigen wolwinkel, die 17 jaar lang bestond. Daarna verkocht ze het aan een tandarts. Ze werd wel soms beroofd, maar dan van de collectie, niet van de kassa. Ze had veel concurrentie en maakte vaak reclames in de krant . Vroeger waren er reclames alleen in foldertjes en krant, maar nu kan je het ook op internet vinden. De winkel zag er mooi uit. De wol was ingedeeld op kleurtjes. Sommige mensen kochten de wol in een keer en kwamen om de week een bolletje wol ophalen, maar ze kochten het niet op rekening .
Vroeger had je niet veel winkels. Bernadina deed haar boodschappen bij de Gruiter, een soort supermarkt. En er was een melkboer 2 huizen verder en daar kon je melk kopen. Ze kocht haar kleren bij de Venendaalse en de Hema .

We vonden het leuk om met Bernadina Rizzoli over vroeger te praten.
Het opvallendste vonden we dat ze een goed geheugen heeft en veel wist te vertellen en het op een leuke manier vertelde. We hebben er ook veel van geleerd over het verleden van de winkels.

Reacties