Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

De Jodenbreestraat voor de oorlog

`Wanneer ik door de Jodenbreestraat loop, zie ik alleen de huizen uit mijn jeugd' zegt Jaap van Velzen. Hij woonde als jongen in de Jodenbreestraat 19.

Voor de tentoonstelling Buurtwinkels filmden we hem terwijl hij wandelde door de straat, die ooit een van de levendigste straten van de Amsterdamse jodenbuurt was. Klik hier om de video te bekijken.

Het 4 en 5 mei comite roept Amsterdammers op om op 4 mei posters voor het raam te hangen als zij wonen in een van de 21.662 huizen waar tijdens de tweede wereldoorlog joden zijn weggehaald. Het huis van Jaap van Velzen, Jodenbreestraat 19, staat ook op het Digitaal Joods Monument. Jaap overleefde als enige van alle bewoners. Het pand bestaat niet meer.

Na de oorlog lag de halve straat in puin, vanwege de strooptochten van Amsterdammers die op zoek naar brandhout al het hout uit de huizen gesloopt hadden. Loop mee met Jaap van Velzen door de straat van zijn jeugd en luister naar zijn verhalen over de smaken en geuren van bakkerij Theeboom, poelier Veerman en kruidenier Rimini.

Camera en montage Wendy van Wilgenburg Wendy van Wilgenburg

foto's Joods Historisch Museum (collectie Jaap van Velzen)

productie Amsterdam Museum 2011

Reacties