Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Sawa Beauty Supply

Weduwenhaar in de Javastraat

Zo’n 25 jaar geleden kwam Sawa Singh (1954) vanuit de streek Punjab in India naar Amsterdam. Inmiddels runt hij, samen met zijn twee zonen Ahashdeep en Sunny, een winkel in haarextensions en haarproducten. Eerst hadden ze een winkel in Bos en Lommer. Sinds drie jaar zitten ze in de Javastraat.

Extensions worden in haar gevlochten om het langer of voller te maken. Sawee Beauty Supply verkoopt synthetische extensions en extensions van echt mensenhaar. De laatste zijn zeker drie keer zo duur, maar gaan ook drie keer langer mee. Het mensenhaar komt uit Aziatische landen, zoals India en China en uit Brazilië Het zijn hele lange plukken haar en ik beklaag de vrouwen die hun mooie haar afgeknipt hebben om het te verkopen. “Armoede hè” zegt de oudste zoon Singh. Veel echte extensions zijn gemaakt van het haar van weduwen. In India zijn orthodoxe Hindoe vrouwen verplicht zijn na de dood van hun man hun haar af te knippen of zelfs te scheren.
Achter de toonbank staan rijen met haarproducten. Opvallend zijn de vele donkere modellen op de potjes en flessen. Het merendeel van de klanten heeft een Surinaamse of Afrikaanse achtergrond maar ook Turkse, Marokkaanse en Nederlandse vrouwen dragen extensions. Achter de in de zaak zijn vitrines met religieuze artikelen voor Hindoes: wierook en ijzeren vaten om wierook te branden, doeken om huisaltaars te versieren en beeldjes van de olifantgod Ganesha.
De Singhs zelf zijn Sikhs, aanhangers van de monotheïstische religie die net als de Singhs zelf zijn oorsprong heeft in de regio Punjab. De meeste mannelijke Sikhs hebben de achternaam Singh (dat betekent Leeuw). Veel Sikhs dragen een oranje tulban en knippen en scheren hun haar niet. Dat geldt niet voor vader en zoons Singh van de Sawa Beauty Supply. Wel hebben ze voor in de zaak afbeeldingen hangen van een aantal goeroes (leermeesters) die belangrijk zijn voor Sikhs.
Suraj Joshi van sariwinkel City Silks komt langs met lunch voor zijn ‘family’: tosti’s met een behoorlijk heet mengsel van aardappelen, sperziebonen, en spinazie, een soort Nederlandse variant op somosa’s. Hij haalt mango limonade bij de buren, een Surinaamse toko. Of de Singhs echt familie zijn, vraag ik hem. Nee, niet echt, maar het voelt als familie, omdat ze uit hetzelfde land komen als zijn grootouders en ze elkaar al zo lang kennen.

Annemarie de Wildt

Reacties