Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verslag: Elly van Mourik 8 2

Verslag Verhalen van Vroeger bijeenkomst dinsdag 10 mei 2011

Dinsdag 10 mei vond er weer een ‘Verhalen van Vroeger’- bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn leerlingen (2e klas VMBO) van het Montessori College Oost in gesprek gegaan met oudere buurtbewoners over buurtwinkels van vroeger. De leerlingen werden hierin begeleid door vrijwilligers van de ABN AMRO bank.
Het gesprek vond plaats in de buurtlocatie van het Amsterdam Museum in de Javastraat in Amsterdam-Oost. Hieronder het verslag van Rashed Molawizadeh en Enise Balci.

Wij hebben gesproken met Elly van Mourik.
Ze vertelde ons over dat je vroeger bij winkels altijd werd geholpen, en dat je nu zelfstandig producten kunt kopen. Het was heel druk en je moest heel lang op je beurt wachten voordat je werd geholpen.
De’ Jantje van alles’ was een winkel waar je alles kon kopen en deze winkel was ook de favoriete winkel van Elly van Mourik.
De winkels waren in die tijd niet groot, maar het was wel lang en helemaal vol met spullen.
Vroeger betaalden ze met dubbeltjes, stuivertjes, heitjes en met een piek. Als ze niet genoeg geld hadden gingen ze poffen, en dat betekent dat ze het later konden betalen. Vroeger waren de spullen niet duur, alleen koffie was duur. Maar mensen kochten alleen dingen die ze nodig hadden en het verschil met nu is dat we nu ook voor de lol winkelen. Ze probeerden vroeger zo lang mogelijk hetzelfde paar schoenen te dragen. Als het te klein werd gingen ze de neus van hun schoenen open knippen.
Er waren vroeger restaurants in het centrum, maar niet in de volksbuurt, daar had je de patatboer.
Elly vertelde dat de patatboer een radio had en op die muziek gingen ze altijd dansen met hun wijde rokken en petticoat.

We vonden het opvallend dat alles veranderd is, en het leuke was dat ze veel foto’s ging laten zien van vroeger. Vroeger was alles veel goedkoper dan nu.

Het was heel gezellig om met Elly van Mourik te praten, we hebben veel geleerd.

Reacties (2)

Re: Verhalen van vroeger

Hallo Rashed!

Wat heb je dit leuk leuk en goed getypt.
Ik sta versteld van je leuke verhaal! Je hebt leuke informatie er in gezet en ik denk dat iedereen dit eens moet gaan lezen!
Tof!

Lieve groetjes,
Maud

Maud
,
13 aug 2012,20:28

Verhalen van vroeger

Hallo, Rashed en Enise,

Wat hebben jullie er een leuk verhaal van gemaakt. Goed gedaan!!
Van mij krijgen jullie een dikke voldoende.

Lieve groetjes,
Elly van Mourik.

,
11 jun 2011,14:01
Reacties (2)