Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Dineke Rizzoli 8

Champagne voor de Borduur Boutique

Die avond dronken we in de huiskamer achter de winkel champagne.

Augustus 1971 had ik mijn baan als districtsleidster bij de Zonnebloem opgezegd. Ik wilde rustig werk aan huis. En het was mogelijk een winkel te beginnen, want Franco, mijn man, en ik woonden achter een lege winkel op Pretoriusstraat 37 hs. Maar wat voor winkel? Zelf was ik niet zo handwerkachtig en tegen mijn immer breiende Zonnebloemvrijwilligers zei ik altijd dat er ook andersoortige bezigheden mogelijk zijn voor de zieke of bejaarde mensen die zij bezoeken. Van de andere kant had mijn vader, inkoper-ontwerper, alle benodigde contacten in de wereld van de ‘fraaie dameshandwerken’. Het werd een dus toch een handwerkwinkel.

Franco en ik begonnen in augustus met inrichten. Vader ontwierp veel voor de firma Pako. Nieuwsgierig naar onze vorderingen kwam Pako-directeur Janwillem van de Wetering, huisvriend van mijn ouders, schrijver van ‘Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen’, een kijkje nemen. Resten kunstbont van de Pako productieafdeling aan de Houttuinen lagen op onze nieuwe toonbank. Het verbaasde Janwillem: "Wat doen jullie daarmee?" Ik vertelde dat het bestemd was voor knutselpakketten, een tochtrol in de vorm van een hond met flaporen. Geen goed idee, vond Janwillem.

Buiten op de etalageruiten had Franco letters gezet: 'Borduur Boutique -binnenkort open’. De binnenzijde was beplakt met vellen papier. Niemand kon naar binnen kijken, behalve door een vierkantje dat was opgelaten op ooghoogte. Door dat gaatje zagen de kijkers tochthonden met grote flaporen. "Dat gaatje is niet goed," meende Janwillem opnieuw, maar hij wist niet hoeveel mensen, nieuwsgierig als hij, door het gaatje keken. En hij vervolgde wat afgemeten: "Ik wil een weddenschap met jullie sluiten. Als jullie op openingsdag meer dan vijfhonderd gulden verkopen, kom ik een fles champagne brengen."

Ik opende mijn Borduur Boutique op 19 oktober 1971. Die avond dronken we in de huiskamer achter de winkel, samen met mijn ouders en Janwillem, bruisende champagne.

Reacties