Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Ethiopische koffieceremonie

‘Gezellig, hè?’

Een Ethiopische koffieceremonie kan uren duren. De koffiebonen worden geroosterd in een pannetje, gestampt in een vijzel en opgekookt in een stenen koffiekan. Vroeger werden er met kruiden gebrande graankorrels bij geserveerd. Tegenwoordig een handje popcorn.

De smaak en geur van de koffie zijn belangrijk, maar het gaat vooral om bij elkaar zitten en praten. Ook bij het zaken doen in Ethiopië spelen koffieceremonies een grote rol. Marcos Desta van koffiewinkel Kaffa wil maandelijks koffieceremonies gaan houden in zijn winkel in de Czaar Peterstraat. Zaterdag 28 mei was de eerste keer. Zijn zus Ruth is ervoor naar Amsterdam gekomen vanuit haar woonplaats Zaltbommel. ’s Ochtends is ze naar de Dappermarkt gegaan en ‘s middags zit ze, in een traditioneel wit Ethiopisch gewaad, achter het lage ronde tafeltje met de koffiepot en het gastoestel ernaast. De moeder van Marcos en Ruth stond vroeger altijd als eerste op om voor de hele familie koffiebonen te branden. Maar in het Nederlandse leefpatroon past zo’n arbeidsintensieve manier van koffiezetten niet helemaal. Marcos bekent dat hij nu ook voor het malen van de bonen een ‘shortcut’ genomen heeft: in de elektrische koffiemolen in plaats van fijnstampen in een vijzel. Na het branden van de koffiebonen, gaat Ruth met het pannetje rond en iedereen snuift de geur op. Zo gaat het in Ethiopië ook.

Ruth begint hartelijk te lachen als ik vraag of mannen ook een koffieceremonie kunnen doen. ‘Nee dat kan echt niet, dat is geen gezicht’. Marcos heeft het wel eens gedaan maar werd uitgelachen door zijn landgenoten. ‘Gelukkig heeft hij een zus’, zegt zijn Nederlandse vrouw. ‘Gezellig he’, zegt Ruth als ze voor iedereen koffie ingeschonken heeft in een klein kopje. En dan praten, over het woord gezellig, over wanneer de popcorn bij de koffieceremonie gekomen is en over de zachte g van Ruth.

Op deze site is een filmpje te zien met Achame Chaine uit de Indische buurt die bonen koopt bij Kaffa, koffie zet en erover vertelt.
Voor informatie over volgende data waarop de koffieceremonie georganiseerd wordt, zie hier

Reacties