Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Wim Bartels door Marieke Boel 2

Jan kreeg gewoon de sleutel

1980 - 1990
/

Toen Wim Bartels in de jaren tachtig nog in de Jordaan woonde waren de winkels nog niet tot tien uur 's avonds open. Vanwege zijn werk was hij echter wel laat thuis. Dat Jan van Beek van kruidenierszaak 'Nieuw Leven' zijn boodschappen voor hem in de gang zette, kwam hem daarom heel goed uit.

Tegenwoordig woont Wim Bartels in Amsterdam Noord. 'Ik werd verliefd op iemand die daar woonde en werkte, dus toen moest ik wel verhuizen' vertelt hij. Maar van 1980 tot 1990 woonde hij op 50 meter loopafstand van kruidenierszaak 'Nieuw Leven' aan de Prinsengracht 329, die sinds 1983 door Jan van Beek gerund wordt.

Voor Jan de zaak van zijn vader overnam was het een melkinrichting, maar in de tijd dat Wim er kwam was er al veel meer te halen. 'Ik werkte toentertijd in Den Haag. Daar ging ik 's ochtends vroeg met de trein heen en dan was ik 's avonds rond zevenen pas weer terug', zegt Wim. 'Tegen die tijd kon ik nergens meer boodschappen doen, daarom was Jan - ik weet eigenlijk niet eens wat zijn achternaam is - zo'n uitkomst.' 's Ochtends bracht Wim de sleutel en het lijstje met de boodschappen die hij nodig had bij Jan en als hij die avond thuis kwam, stonden de spulletjes netjes op hem in zijn gang te wachten. 'Betalen deed ik dan achteraf, het was ideaal', herinnert hij zich.

Ondanks dat Wim er nu niet meer zo vaak komt gelooft hij wel dat Jan nog steeds dezelfde functie heeft in de buurt. 'Voor sommige klanten was het bijna een therapeutisch centrum', lacht hij. Wim weet nog dat de buurtbewoners uit zijn tijd ook echt hun best deden om toch nog een groot deel van hun boodschappen bij Nieuw Leven te doen, ondanks dat er steeds meer en steeds grotere supermarkten kwamen. 'Ik was ook zeker niet de enige die zijn sleutel aan Jan toevertrouwde', vertelt hij. 'Volgens mij bracht hij altijd rond half 8 in de ochtend de boodschappen langs bij de mensen van wie hij de sleutel had, zodat zijn winkel om half 9 open kon'.

Wim denkt dat Jan het nu wel een stuk rustiger zal hebben. Vanwege zijn verhuizing komt hij helaas niet vaak meer bij 'Nieuw Leven'. Maar wanneer hij wél in de buurt is loopt hij altijd even langs om Jan gedag te zeggen.

Reacties