Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

De bakker blaast op zijn hoorn

Bakkerij wordt kledingzaak

Soms wordt het verleden van een pand onverwacht zichtbaar. Bij een verbouwing van kledingwinkel Open Shop op de Nieuwezijds Voorburgwal 291 kwamen fraaie tegels tevoorschijn die voor de goede verstaander laten zien dat hier vroeger een bakkerij gevestigd was.

Open Shop verkoopt kleding van jonge Nederlandse ontwerpers, zoals 100% Halal, By Boef, Ephat, Guinea Pig Galore, Hotrod Hussy en Sunday Girl. Ooit was in dit pand een bakkerij gevestigd. Op deze kaart is te zien hoeveel bakkerszaken Amsterdam telde in het midden van de 19de eeuw. De meeste daarvan zijn inmiddels onherkenbaar veranderd in een boetiek of woonhuis. Gelukkig hebben de eigenaars van dit pand en deze winkel ervoor gekozen om het oude bakkersverleden niet weer te verstoppen onder een uithangbord.
Vroeger bliezen bakkers op een hoorn als er het verse brood uit de oven kwam. Zo’n scene is afgebeeld op het onderstaande schilderij van Adriaan de Lelie uit de collectie van het Amsterdam Museum. Zo weten we dat de figuren op de gevel van Open Shop een bakker en een bakkersvrouw zijn die hun klanten met hoorngeschal laten weten dat het brood klaar is.

Reacties