Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

De Co-operatie is avondwinkel en belhuis geworden

Lenie Repko ontmoet Farhad Sabah

Na de verhalen van vroeger bijeenkomst gaan we met Lenie Repko kijken in haar oude winkel, even verderop in de straat. Sinds tien jaar staat daar Farhad Sabah (Irak,1956) achter de toonbank. Het is een interessante ontmoeting tussen de ondernemer van nu en de vrouw die tientallen jaren in hetzelfde pand haar winkel dreef.

  • Van der pekstraat - 

    Farhad Sabah, de huidige eigenaar is zeer geinteresseerd in de kopie van de foto uit 1925 die Lenie Repko bij zich had. Foto Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

  • 2011 - 

    Farhad Sabah en Lenie Repko kijken naar een foto van vroeger. Foto Annemarie de Wildt

Farhad Sabah is zeer geïnteresseerd in de foto van het Stadsarchief van ‘zijn’ winkel in 1925. Hij maakt meteen een kopie om op te hangen in de winkel. ‘U bent dus uit het gulden tijdperk’, constateert hij. Lenie’s oog valt meteen op de bewakingscamera’s en spiegels. ‘Die hadden we vroeger niet’.
De mandjes waren toen van ijzer en niet van plastic. Er kwamen veel oude mensen in de winkel en Lenie doet voor hoe ze voor deze klanten de boodschappen verzamelde. Cadeautjes zoals bij de Gruyter gaven ze niet, wel zegeltjes. We mogen ook kijken in de keuken achter de winkel. ‘Wat is het klein’, roept Lenie Repko uit. ‘Dat we hier met zijn zessen koffie zaten te drinken’. De winkel is inmiddels groter geworden. Er is een wand weggehaald, waar vroeger de slaapkamers achter lagen. ‘Eigenlijk waren we ook een belhuis’, zegt Lenie als ze kijkt naar de telefooncellen achter in de zaak. ‘wij hadden als een van de weinigen telefoon en voor een dubbeltje mochten mensen bellen’.

Reacties