Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Nikki Pootjes 8

Verslag Verhalen van Vroegerbijeenkomst 5-7-2011

Dinsdag 5 juli vond er weer een ‘Verhalen van Vroeger’- bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst zijn leerlingen (3e klas VMBO) van het Bredero College, Buiksloterweg in Amsterdam-Noord, in gesprek gegaan met oudere buurtbewoners over buurtwinkels van vroeger. Het gesprek vond plaats in de buurtlocatie van het Amsterdam Museum in de van der Pekstraat 2 in Amsterdam-Noord. Hieronder het verslag van Gijs (15) en Trevor (15)

De Ondervraagden
Greet en Els wonen beide al sinds een lange tijd in de Van der Pekbuurt en doen graag mee met het project ‘verhalen van vroeger’. Ze vertelden de leerlingen allerlei dingen die ze zich nog kunnen herinneren over het onderwerp Buurtwinkels.

Waarom hier?
Greet woonde vroeger in de Sneeuwbalstraat (bij het Floraparkbad) en is in komen wonen bij de Van Der Pekbuurt, omdat ze hier een eigen huis kon krijgen. Els is vanuit de Diamantbuurt in Amsterdam-Zuid in Noord terecht gekomen wegens problemen met haar ex-man. Hier in Noord kon ze een rustig leven leiden. De buurt is namelijk net een dorp!

De winkels van vroeger
Vroeger waren er heel veel buurtwinkels, zoals de Jan Kluit (de fietsenwinkel), de groenteman, de slager, Kapper Rob (zit er nog steeds) enzovoort. Elke buurt had verschillende winkels. Totdat de supermarkten kwamen en de buurtwinkels uit het zicht verdwenen. Ook waren er vroeger veel markten en daar werd voornamelijk veel groenten en fruit verkocht. Voor andere producten zoals melk en brood ging men naar de gespecialiseerde winkels toe. Ook leuk om te weten is dat Greet boodschappen deed bij de Co-op (de winkel van Mevr. Repko – zie het verhaal op http://buurtwinkels.amsterdammuseum.nl/page/5879/nl)

Vroeger en nu
De verschillen tussen vroeger en nu zijn bijvoorbeeld dat er vroeger veel meer banken waar mensen hun geld konden opnemen. Ook zijn de gespecialiseerde winkels nu vervangen door de supermarkten die alles verkopen. En vroeger moest je als kassier uit je hoofd rekenen en tegenwoordig kan je het doen met de kassa (gewoon scannen). Er waren vroeger geen buitenlandse maaltijden, niets was voorverpakt, alles werd afgewogen en kaas en worst werd zelf gesneden. Ook was er meer contact met de buurtbewoners dan tegenwoordig, je kende bijna iedereen uit de buurt en als je bijvoorbeeld ziek was kon iemand anders je boodschappen doen (sociale controle).

Gijs en Trevor, Bredero College.

Reacties