Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: AM-Annemarie de Wildt 8 2

Pittige saucijzenbroodjes

In een vroegere garage van de flat Hakfort heeft George Tjon (1952) zijn Surinaamse Bakkerij Suriba. Zijn vleesbroodjes en kerstbrood doen de smaak van Suriname herleven.

In 1983 is George vanwege de politieke situatie in Suriname naar Nederland gekomen, Hij heeft het bakkersvak geleerd in Suriname van zijn vader. Maar toen hij in Nederland kwam moest hij toch een opleiding volgen om als bakker aan de slag te kunnen. Zijn baktechniek is nu een combinatie van de Surinaamse en Nederlandse manier van werken. In Suriname neemt men de tijd om het deeg te laten rijzen, nog eens te kneden en weer te laten rijzen. In Nederland gaat dat efficiënter. De kennis die hij op de bakkersopleiding opdeed gebruikt hij om betere koekje te maken. Hij leerde hoe hij door suiker of boter toe te voegen de smaakbalans van zijn koekjes kon veranderen. Tjon werkte bij een Bakker Bart vestiging in Amsterdam Noord, ‘hoge omzetten en een heel lage winstmarge’, in een in-store bakker in een supermarkt, maar het eigen ondernemerschap trok. George had moeite om een bank te vinden die hem wilde financieren. Zijn harde werken en sparen werd in 2008 beloond met de opening van een eigen zaak aan het Bullewijkpad, vlak naast het bedrijf van Mavis Hofwijk. Zijn bedrijf is een officieel leerbedrijf voor ROC leerlingen.

Tjon’s specialiteit is vleesbroodjes. ‘Nederlanders noemen dat saucijzenbroodjes, maar Surinaamse vleesbroodjes zijn wel wat pittiger.’ Daarnaast maakt hij wekelijks grote hoeveelheden maïzena- en kokoskoekjes, allebei versierd met gekleurde spikkels, die in Suriname suikermuisjes genoemd worden. Claudia Muskiet, die als vrijwilligster bij Suriba werkt, wordt lyrisch als ze het heeft over de kleurstoffen en essences die je vroeger in Suriname bij drogisterijen kon kopen. ‘Alles is ambachtelijk’ zegt Tjon,’alle koekjes worden met de hand uitgespoten’. Met Kerst, Pasen en Pinksteren maakt hij krentenbroden. De meeste van zijn producten verkoopt hij aan toko’s in Zuid Oost en hij catert voor bedrijven. Onlangs heeft Super de Boer zijn koekjes opgenomen in het assortiment en ze lopen erg goed. In het centrum verkoopt hij niet, de ritjes zijn te duur voor de hoeveelheden die hij per toko af kan zetten.

Deze onderneming deed mee aan het project Bijlmer Euro van Imagine I.C..

Reacties (2)

Koekjes

Als ik een aantal bakjes wil kopen voor mijn klanten watv zijn de prijzen ik heb interesse in verschillende soorten surinamse koekjes. Ik hoor graag van u.

Altia Bastemeyer
,
13 mei 2017,20:07

recept vleesbroodjes

Geachte meneer/mevrouw,

Na het zoeken op internet naar het recept van vleesbroodjes heb ik jammer genoeg niks gevonden. Ik zou u willen vragen hoe u ze maakt en of u de recept naar mij toe kan sturen.

Met vriendelijke groet,

Sabina Janglie

Sabina Janglie
,
12 nov 2011,20:43
Reacties (2)