Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal: Leon van Velzen 1

Wijnhandel in de Lastage

Van en voor echte wijnliefhebbers

Wijnhandel Schottenburch verkoopt sinds jaar en dag wijn in de Lastage vanuit een eeuwenoud pakhuis. De sfeer brengt je in andere tijden. Met hun persoonlijke benadering weten de eigenaren weerstand te bieden aan de concurrentie van grote ketens.

Wijnhandel Schottenburch aan de Krom Boomssloot bestaat al sinds 1986, vertelt eigenaresse Monique Kok. 17 jaar geleden is ze begonnen. Haar compagnon Ton Heemskerk was al een jaar of 10 eerder begonnen in een pand om de hoek, in de Koningsstraat. De winkel zit op de begane grond van een pand uit 1636. Ooit gebouwd als pakhuis voor de opslag van wol, vandaar de naam Schottenburch.

De entree van de winkel is bescheiden, maar eenmaal binnen gaat een wereld voor je open. De winkel ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Het is donker, koel en in de hoek brandt een kaars op tafel. Achterin staan houten vaten opgesteld en kan je zelf je wijn tappen. Daarnaast de rekken met flessen wijn, rood en wit. Het is een winkel waar je nog op een leuke ‘trouvaille’ kan stuiten. Een mooie fles wijn voor niet al te veel geld, maar wel erg lekker.
Het pand is ooit nog gebruikt als paardenstal voor de paarden van het leger van Napoleon. De voederbak middenin de winkel herinnert daar nog aan. De voederbak is nu de vijver van Otto, een 23 jaar oude Japanse Koi. “Otto is een tamme vis en herkent mensen”, vertelt Monique. Maar eigenlijk geldt dat niet alleen voor Otto. Ook voor de wijnhandel is de persoonlijke benadering een manier van werken die zorgt voor voldoende onderscheidend vermogen ten opzichte van de grote jongens als Gall & Gall of Albert Heijn. “Daar stunten ze met een kratje bier voor minder dan € 9, = en dan halen de meeste mensen hun flessen wijn ook daar. Maar men weet niet dat wij betere wijnen verkopen voor minder geld”.

Monique vertelt dat de wijnhandel geen groot geld oplevert. Gelukkig kan wijnhandel Schottenburch ook aan de horeca op de Zeedijk leveren. “Ik ben een echte wijnliefhebber”, vertelt ze. Mensen komen bij haar voor het speciale wijnadvies. Na een paar bezoeken kent ze de mensen en weet ze welke wijn haar klanten lekker vinden. Daarvoor komen mensen terug. En dat klopt. Mijn eerste kennismaking met de wijnhandel is nu drie jaar geleden. Ik dacht al redelijk wat van wijn te weten, maar Monique weet met een rustige maar vastberaden stem mijn ‘wijnweetjes’ te ontmantelen. Gelukkig maar, ze raadde me een paar goede flessen aan en ik kom sindsdien steeds weer terug.

Reacties