Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

A- Markt Betondorp

Buurtsuper A-Markt is gevestigd aan de Brink in Watergraafsmeer, een wijk in Amsterdam-Oost die ook wel ‘Betondorp' wordt genoemd. In 1996 nam de huidige eigenaar, Batim Cincil, de al bestaande buurtsuper over.

Betondorp

Betondorp is een buurt van een zogenoemd ‘tuindorp' in het Amsterdamse stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, zoals die in de jaren twintig rondom de stad neergezet werden. De belangrijkste architecten waren Han van Loghem en Dick Greiner, die een dorp ontwierpen van huizen met platte daken. Onder andere doordat bouwmaterieel schaars was en arbeiderslonen sterk gestegen waren werd besloten met beton te bouwen, volgens systemen die al in Engeland toegepast waren. Zo ontstond de naam Betondorp.
De kern van de wijk wordt gevormd door 900 huizen van beton, met daaromheen huizen van rode bakstenen. Betondorp is als een traditioneel dorp opgebouwd: de Brink met winkeltjes, een bibliotheek en een verenigingsgebouw, waarop als de spaken in een wiel vijf straten uitkomen. Kerken en cafe's ontbreken echter. In de eerste twintig jaar van het bestaan van Betondorp zijn er op en rond de Brink zo'n 58 verschillende winkeltjes gevestigd geweest. Vandaag de dag is het bibliotheeksgebouw gesloten en is er nog een handjevol winkels te vinden, waaronder een slager en een buurtsuper

Buurtsuper A-Markt

Eigenaar Batim Cincil nam in 1996 de A-Markt over van de vorige eigenaar. Vooral oude buurtbewoners komen hun kostje halen bij de buurtsuper. Echter, sinds de renovaties in Betondorp verandert met het bewonerssegment, ook het klantenbestand van de buurtwinkel. Steeds meer jonge mensen, of yuppen zoals Batim ze noemt, trekken naar Betondorp en doen boodschappen bij de A-Markt. De eigenaar wil hier op inspelen door de A-Markt uit te breiden met een speciaal convenience¬ -assortiment, met kant-en-klare maaltijden. Tevens moet er ook plaats komen voor een slijterijafdeling, want alcohol, en dan met name blikken bier, gaan als zoete broodjes over de toonbank.
Eigenaar Batim en zijn vrouw Arzu hebben het pand van de groenteboer die naast de A-Markt zat, al in april 2008 gekocht. Het kost echter veel tijd en moeite om de vergunningen voor de verbouwing rond te krijgen. Verwacht wordt dat tegen de zomer van 2009 de A-Markt uitgebreid zal zijn en een twee keer zo groot oppervlak zal beslaan.

Reacties (1)

ww muntjes

mijn man (71)heeft een nieuwe hobby
hij spaart winkelwagenmuntjes en markclips met logo

mijn vraag aan u is heeft u een paar voor de verzameling
hij wil dan ook ruilen met andere spaarders, mocht u hem
kunnen helpen zou u ze dan willen versturen zonder hangertje en tussen een stukje karton i.v.b.met de transportband van de sorteer machine,ze gaan dan door de envelop heen b.v.d
ons adres:

W.Boekholt
Sportterreinstraat 13
9648 CA Wildervank.

boekholt
,
19 jan 2010,15:50
Reacties (1)