Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Verhaal van de week 1

De cirkel is rond voor Nijland

Het Buurtwinkels verhaal van deze week gaat over de electronicawinkel ‘Nijland’ op de Haarlemmerstraat. Frederieke Jacobs liep de afgelopen maanden stage bij de conservator van Buurtwinkels, Annemarie de Wildt. Tijdens deze stage heeft ze meerdere verhalen over buurtwinkels en winkeliers geschreven. Ook van de familie Kral, al drie generaties eigenaar van de electraspecialist, heeft ze het verhaal opgetekend in ‘De cirkel is rond voor Nijland’. Dit voorjaar, bijna 40 jaar nadat de buurtwinkel door Opa Kral werd overgenomen, heeft de winkel haar deuren gesloten.

Nijland zit al sinds 1924 in de Haarlemmerstraat, op 1 juli 1971 is de winkel overgenomen door Opa Kral. Zijn zoon, Paul, heeft de winkel op zijn beurt weer overgenomen. Sandra Kral, het nichtje van Paul en de kleindochter van Opa Kral is de laatste generatie die in de winkel werkt. De Haarlemmerstraat is nu een van de gezelligste en populairste in het centrum. Maar Henny Brugman, de enige vaste medewerker naast de familie Kral, weet zich nog goed te herinneren hoe de straat vroeger een hele andere uitstraling had: ‘Je had dan van die mannen die zich verkleed hadden als vrouw en in die cafés zaten. Tegenwoordig kijkt niemand daar meer van op, maar de pluimage van de Zeedijk maakte de boel wel levendig hier’.

Ziekte en overlijden maken het niet langer meer mogelijk de zaak door te zetten. Het afscheid nemen valt de familie zwaar. Toen Paul ziek werd werd het duidelijk dat de zaak al op 18 juni haar deuren moest sluiten. Sandra Kral laat via een reactie weten dat Paul inmiddels is overleden. Maar Sandra gaat gelukkig niet ver weg, zij werkt sinds 1 juli bij Hubo Bruijnesteijn op Haarlemmerstraat 84. Een hoop van de spullen van Nijland zijn daarnaartoe gegaan, op deze manier houdt zij contact met de trouwe klanten en kan ze deze alsnog van dienst zijn.

Lees hier het hele verhaal van Frederieke Jacobs.

Reacties (1)

Nijland

De oude zaak van wijlen mijn grootvader, ben er als kind veel geweest , jammer dat hij niet meer bestaat ,maar ja aan alles komt een eind

Peter van Leeuwen
,
3 mrt 2013,9:43
Reacties (1)