Bovenkant van de pagina
Ga direct naar de navigatie
Ga direct naar de content

Evenement

Discussie en buurtwinkelbios: Zomer in van der Pek

Dinsdag 2 augustus

I.s.m. ANGSAW (Amsterdam-Noord, Groene Stad Aan het Water) wordt de film 'Zomer in der Van der Pek' van Remy Vlek vertoond. Naderhand is er ruimte voor discussie.

Dinsdag 2 augustus, 19.30 uur
Kosten: Gratis
Reserveren via rsvp@amsterdammuseum.nl.

Zomer in van der Pek

Wie van of naar de pont fietst in Amsterdam Noord komt al snel in de van der Pek straat terecht de toegangsweg tot Amsterdam Noord. De Van der Pekbuurt is een oude volksbuurt en ligt achter de nieuwe wijk Overhoeks aan het IJ, waar het Filmmuseum en Internationaal Cultureel centrum de Tolhuistuin gerealiseerd gaan worden. De woningen zijn in de jaren ’20 van de vorige eeuw gebouwd door de gemeente Amsterdam naar een ontwerp van gemeentearchitect Van der Pek. De buurt heeft de uitstraling van een tuindorp, en qua uiterlijk een bijna monumentaal karakter.

Het overgrote deel van de woningen is eigendom van woningcorporatie Ymere. De woningen zijn aan het begin van de jaren ’80 op beperkt niveau gerenoveerd. De huizen zijn klein, gehorig, slecht geïsoleerd en de huren zijn laag. Woningcorporatie Ymere Wonen vindt een grondige renovatie noodzakelijk om een aantrekkelijke woonwijk te creëren. De bewoners zijn in onzekerheid over de toekomst van hun wijk en hun woning: de huizen worden groter en mooier maar terugkeer naar hun oude, gerenoveerde huis is onzeker. Veel mensen vinden het juist fijn om in een klein huisje met een lage huur te blijven wonen. Kortom moet de Van der Pek een volksbuurt in Noord blijven of aansluiten bij de moderne ontwikkelingen in Amsterdam en een soort Pijp worden? En hoe gaat zoiets eigenlijk?

In de buurt is een forse achterstandsproblematiek met straatoverlast, junks en criminaliteit. De vele kinderen die er op straat spelen vinden de buurt leuk, met een uitbundig straatleven, maar worden ook geconfronteerd met berovingen, moorden en overlast van mensen die in het leven zijn vastgelopen.

De Van der Pekbuurt is een kleurrijke volksbuurt waar mensen graag met elkaar verkeren, spelen en buiten zitten. Dat kun je zien als je er zomers filmt: de oude Jordanese gewoonte om veel met elkaar op straat te doen is goed zichtbaar. Marokkanen, Turken, Nederlanders en Surinamers vormen met elkaar de buurtvaders die een vertrouwens-band met opgroeiende kinderen smeden. De wijkbeheerder van woningcorporatie Ymere Wonen en de buurtregisseur van de politie lopen rond in de buurt en komen bij de mensen thuis. Zo proberen ze de woonsituatie en de veiligheid te verbeteren. Kunstenaars en mensen uit alle streken beginnen zich in de Van der Pekbuurt te vestigen om de gewenste diversiteit en vernieuwing in de buurt te brengen.

De film geeft een ongepolijst en ontroerend beeld van de mogelijkheden en dilemma's van de woningcorporatie, gemeente, politie en burgers om